Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud Olofsson (C) efter Fälldins bortgång: "Så skönt nu Thorbjörn – du har kämpat"

I en intervju berättar den tidigare centerledaren Maud Olofsson om Fälldins betydelse för Sverige, hembygden och politiken i stort. Här är hennes ord:

Annons

– Det är ett fantastiskt tråkigt besked att han gått bort, men jag tycker att vi ska vara glada och stola över att vi fick 90 år med honom, säger Maud Olofsson och fortsätter:

– Han symboliserar ett ledarskap vi verkligen behöver mer av idag. Ett ledarskap karaktäriserat av ärlighet och mod. Han stod upp för sina värderingar även när det blåste. Han klarade av att ge de svåra beskeden.

– Vi som ångermanlänningar och västernorrlänningar ska vara stolta över att ha haft en ledare som aldrig övergav hembygden. Som alltid stod upp för den. Även på äldre dar. Det visar inte minst turerna kring Mittuniversitetet, han var rejält upprörd över att man lade ned i Härnösand.

Hon berättar även om den mycket familjära relation hon hade till Thorbjörn Fälldin.

– Vi umgicks som familjer. Jag är uppvuxen med att ha Thorbjörn Fälldin i köket. På just den här platsen jag sitter nu har Thorbjörn ätit surströmming. Det kändes lite konstigt när han kom till byn med Säpo-vakter första gången, säger hon och fortsätter:

– Vår relation växte när jag också blev engagerad. När han blev partiledare blev man jättestolt som ångermanlänning. Det var lite upprörande när man gjorde sig lustig över honom. Vilket inte sällan förekom. Man gjorde sig lustig över hans bakgrund och ursprung. Som person med samma bakgrund kände man sig också träffad. Det tog och satte sig djupt. Jag är glad över att han fått upprättelse med åren.

Maud Olofsson (C) berättar att personer kommit fram till henne och velat berätta om Fälldins betydelse för dem när hon varit ute och rest – oberoende av politisk hemvist och geografiskt ursprung.

– Jag vet inte hur många gånger jag fått hälsningar från alla världens hörn, från alla typer av politiskt engagerade. Det finns en stor respekt för Fälldin, även utomlands.

Mer läsning