Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverkets generaldirektör: Turerna kring Ocean gala har skötts "by the book"

Det är fortsatt oklart om och hur fartyget Ocean gala ska fylla upp sina 2000 boendeplatser och vem som ska betala för asylboendet – och när. Tvisten gäller mellan Migrationsverket och företaget Floating accomodations som äger båten.

Annons

I en artikel i Aftonbladet på söndagen kommenterar Migrationsverkets generaldirektör, Anders Danielsson, tvisterna kring Ocean gala.

– När avtalet skrevs i våras var behovet av platser väldigt stort, säger han. Det fanns även en karenstid i lagen om id-kontroller som innebar kontrollerna skulle hävas i två veckor mitt i sommaren, säger Anders Danielsson till Aftonbladet.

Samt hur man från Migrationsverkets sida inte vetat hur många personer som ska komma under perioden.

– Vi trodde det skulle komma mellan 5000 och 10000 personer under den perioden. Vi måste ha beredskap, därför slöts avtalet, säger Anders Danielsson till Aftonbladet.

Men enligt Aftonbladet ska den karenstiden senare ha tagits bort senare genom en snabbändring i lagen och Willis Åberg, ansvarig för boendefrågor på Migrationsverket har tidigare uttalat att han inte tror att det kommer att flytta in några asylsökande på båten – något som Anders Danielsson tycker är för tidigt att uttala sig om.

– Kommer det bli ett avtal så får vi ta ställning till det då, men jag överlåter det till mina jurister att bedöma huruvida förutsättningarna är uppfyllda eller inte.

Företaget Floating accomodations med delägaren Kjell Tandberg i spetsen står just nu med ett tomt fartyg – redo att fakturera Migrationsverket 800 000 kronor per dygn. Men

– Vi har ett avtal. Fartyget är besiktigat och klart och har varit så sedan januari månad. Vi har gjort allt för att leverera en produkt och har frågat Migrationsverket löpande om något förändrats. Senast i april fick vi beskedet, på rak fråga, att behov fanns. Hade de gett något annat besked i april eller maj hade vi kunnat göra något annat, nu kommer vi att ligga där till nästa år, sa Kjell Tandberg till Sundsvalls Tidning tidigare i dag.

Läs mer: Företaget bakom Ocean Gala redo att ta betalt: "Är en lekstuga rent ut sagt"

Mer läsning

Annons