Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt fotografen som målar med ljuset: "Jag älskar ljuset och färgen"

Likt en konstnärs färgpalett använder Fredrik Kåhrström sin kamera. Ljuset, färgen och de frysta ögonblicken i tiden fascinerar honom och hans nyvunna publik på facebook. – Jag har bara fotat på allvar i två år och kanske kan räknas som nybörjare ännu, säger Fredrik Kåhrström.

Annons

För två år sedan flyttade Fredrik och hans familj tillbaka till Härnösand från Falun. Till vardags arbetar han som dataprogrammerare, men sedan två år tillbaka har hobbyfotograferingen växt i styrka.

Läs mer: Ny fotoklubb ordnar sommarutställning i Härnösand

Allt började med att Fredrik började hänga med sina kompisar som åkte skateboard och snowboard. Intresset för foto fanns redan, men nu fick han tillfälle att ta actionbilder och fördjupa sig i sitt intresse.

Fredrik Kåhrström.

– Jag ville ta bilder som stack ut lite och började experimentera med ljussättningen. Genom att använda flera fjärrstyrda blixtar kunde jag frysa ögonblicket, skapa ett annorlunda ljus och få intensiva färger på köpet, säger Fredrik Kåhrström.

Fotograferingen i slalombacken på Vårdkasen föler samma mönster som i skateparken. Där krävs dock starkare blixtar beroende på de höga hoppen i snowboardrampen.

Fredrik Kåhrström har tagit åtskilliga läckra bilder på sin Mille som är en duktig snowboardåkare.

Läs mer: Alla bilder är bra bilder är ledord för ny fotoklubb

Genom en kompis upptäckte han även vågsurfing och naturens kraft på speciella hotspots längs kustbandet. Ljusspelet som uppstår när vågen bryter över surfaren kan ibland vara spektakulärt.

Men det är inte bara actionbilder som lockar utan Fredrik har även börjat intressera sig för naturens färgpalett.

– Jag älskar att vara ute vid havet och vi har ju så fin natur kring Härnön där vi bor. Det är i de magiska ögonblicken kring soluppgång och solnedgång som fascinerar.

Fredrik Kåhrström lägger ut sina bilder på sin facebook och det är vardagliga bilder som ser annorlunda ut som lockar mest hos betraktarna.

Även actionbilder där tiden står still med en spännande ljussättning är uppskattade foton. Bilder som inte är lätta att ta utan rätt kunskap och utrustning.

Och just att man aldrig blir fullärd som fotograf är utmaningen.

– En spännande utmaning. Jag strävar hela tiden att förbättra ljussättning och komposition på mina bilder, men resan i fotografins värld är lika intressant som slutresultat.

Fredrik Kåhrström är medlem i Härnösands fotoklubb och ett urval av hans bilder finns att beskåda i en utställningslokal vid torget.

Läs mer: Starka bilder ställs ut i Härnösand: "Fotograferandet är mitt sätt att se"

Mer läsning