Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möts ofta av misstro – Elöverkänsligas riksförbund: "Det är ett folkhälsoproblem"

Den som drabbas av elöverkänslighet blir ofta föremål för spekulationer, misstro och fördomar. Det menar Clas Tegenfeldt, ordförande i Elöverkänsligas riksförbund.

Annons

Läs mer: Märta lever ett liv i totalt mörker och sover i skyddsdräkt: "Jag kan falla ihop när som helst"Enligt Elöverkänsligas riksförbunds lider drygt 300 000 svenskar av besvär orsakade av elektromagnetiska fält. Det är ett folkhälsoproblem och många lider i onödan enligt Clas Tegenfeldt.

– Den som drabbas av elöverkänslighet möts ofta misstro och fördomar. Många är okunniga, säger han.

Läs mer: Vi elöverkänsliga tillhör inte längre de knäppa

Clas Tegenfeldt hävdar att det är bevisat att elektromagnetisk strålning kan orsaka hälsoeffekter som ibland kan vara gravt handikappande.

– Många går omkring med lätta diffusa besvär som huvudvärk och sömnsvårigheter. Andra har stora koncentrationssvårigheter eller hudbesvär, men tänker inte på att det är strålningen som kan vara orsaken.

Han menar att läkarkåren måste ta elöverkänsliga på större allvar.

– Många går i dag länge med en felaktig diagnos vilket orsakar onödigt lidande. Med en tidig diagnos och lämpliga saneringsåtgärder på arbetsplatsen och i hemmet kan många elöverkänsliga fortsätta arbeta.

LISA MAGNUSSON: Mobilskadade foster och chemtrails – riksdagsmannen slösar resurser på rent hittepå

Clas Tegenfeldt berättar om en person som blev besvärsfri bara genom att slå på flygplansläget på sin mobil nattetid.

– Problemen kommer bara att öka eftersom vi lever i en tid när trådlösa nätverk och strålning är en del av vardagen för många.

Elöverkänslighet har varit omdebatterat sedan 1990-talet, då många som jobbade vid dåtidens bildskärmar fick hudbesvär. Men idag är det den nya tekniken som är den stora boven, anser Clas Tegenfeldt som själv är elöverkänslig.

– Trådlös teknik och mobiltelefoni, det är huvudskälen i dag.

Elöverkänslighet är inte en godkänd medicinsk diagnos av Socialstyrelsen. Anledningen är att det inte finns något vetenskapligt stöd för att elektromagnetiska fält orsakar besvär på det sätt som exempelvis Elöverkänsligas förening hävdar.

Läs mer: Wifi-varning var forskningsfusk

FAKTA: Hälsorisker enligt Strålsäkerhetssmyndigheten

► Det finns inga kända hälsorisker med radiovågor från mobilbasstationer och trådlösa datornätverk. Men det går ännu inte att helt utesluta hälsorisker för den som använder mobiltelefon under lång tid, mer än tio år.

► Enligt en studie går det inte att se något samband mellan radiovågor från mobilbasstationer och ökad risk för cancer hos barn.

► Det finns dock resultat som förvånar forskarna. Några djurstudier antyder att radiovågor skulle kunna förstärka utvecklingen av tumörer som orsakats av andra faktorer. Men det krävs mer forskning för att ta reda på om det finns ett verkligt samband.

► Studier har visat på samband mellan lågfrekventa magnetfält, från till exempel kraftledningar och elektriska installationer, och en något ökad risk för barnleukemi. Andra studier har antytt en ökad risk för Alzheimers sjukdom. Det finns dock ingen känd mekanism som kan förklara sambanden och de har inte kunnat beläggas i djurförsök.

Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning är densamma som tidigare år:

► Det finns inga kända hälsorisker för allmänheten när det gäller mobilbasstationer, trådlösa datornätverk och liknande. Men den som använder mobiltelefon bör, av försiktighetsskäl, använda handsfree och hålla ut telefonen en bit från kroppen under samtal.

► Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar även fortsättningsvis försiktighet när det gäller exponering för lågfrekventa magnetfält, det vill säga att försöka begränsa exponeringen i bostäder, skolor och liknande om det går att göra med enkla och billiga åtgärder.

Källa: Strålsäkerhetsmyndighetens

Mer läsning

Annons