Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ocean Gala kan hota kommunens satsning på eget asylboende

En etablering av ett asylboende ombord på Ocean Gala kan påverka Härnösands kommuns satsning på att driva eget asylboende i gamla sjukhemmet. "Vi är inte oroade", säger Anders Byqvist (S), ordförande i samhällsnämnden i Härnösand.

Annons

I nästa vecka börja avtalet gälla mellan Migrationsverket och företaget Floating Accomodations Sweden AB med möjliget att ta emot 1790 asylsökande.

Samtidigt väntar kommunen med att få klartecken att öppna ett eget asylboende för 450 personer i gamla sjukhemmet. Det första kommunalt drivna i landet. En satsning som hyllats på lokal och central nivå eftersom kommunen nu får bättre kontroll på mottagandet.

Läs mer: Försenad start av kommunens asylboende

Men ombyggnationen av sjukhemmet har blivit ordentligt försenad. Så länge lokalerna inte är godkända får kommunen vänta med att ta emot asylsökande.

När kommunen i december i fjol presenterade sina planer var situationen en helt annan när det gäller mottagandet av asylsökande. Då kom cirka 10 000 personer i veckan till Sverige. Idag kommer det endast cirka 500 personer.

För ett halvår sedan jagade Migrationsverket febrilt efter nya boendeplatser och i det läget skrevs bland annat avtalet med Floating Accomodations Sweden AB.

De avtal som då tecknades har nu blivit ett problem för Migrationsverket. När det gäller Ocean Gala handlar det om ersättning på 800 000 kroner per dygn när deras boende öppnas.

– Hur det går för  Ocean Gala kommer inte påverkaa vår satsning på asylboende, säger Anders Byqvist. I bakgrunden syns Soluddens asylboende som kommunen inte har öppnat på grund av försening i ombyggnationen.

Samtidigt drog Härnösands kommun igång arbetet med ett eget asylboeden, start 1 maj. För att klara tidtabellen har kommunen redan anställt tio integrationspedagoger. I väntan på arbetsuppgifter i Soluddens asylboende (namnet på kommunens asylboende) har de tilldelats andra uppgifter inom kommunen.

Men Caspien fastigheter som äger sjukhemmet har blivit försenad med ombyggnationerna. Enligt hyresavtalet med kommunen tvingas de nu betala 50 000 kronor för varje försenad vecka.

Läs mer: Kommunen polisanmäler hamnägaren

Läs mer: Ocean Gala hotar att stämma Härnösands kommun – förbereder en skadeståndsprocess

Under tiden har Ocean Gala dykt upp. Kommunen gör nu allt för att stoppas planerna på ett asylboende ombord på fartyget. De har polisanmält hamnägaren och kräver bland annat bygglov och miljötillstånd. Det kommunala energibolaget Hemab har sagt att de inte kommer att ta emot avfallet från båten,

Ett besked om vad som ska hända med Ocean Gala kommer tidigast i nästa vecka.

– Vi har begärt in handlingar från utföraren och ska titta på dem i nästa vecka. Vi kan inte gå ut med något besked i dagsläget innan granskningen är utförd, säger Guna Graufels, kommunikatör hos Migrationsverket.

En avgörande pusselbit är den besktning som Migrationsverket utförde för två veckor sedan. Protokollet är sekretessbelagt och ska offentliggöras vid midnatt mot måndag.

Enligt Espen Tandberg i Floating Accomodations Sweden AB är alla papper i sin ordning.

– Vi har vidtagit alla tänkbara åtgärder som Migrationsverket har ställt på oss och vi är redo att ta emot asylsökande. Vi känner till kommunens planer och vår uppfattning är att de gör allt för att stoppa oss så att de själva kan starta. Vårt koncept är mycket bättre, säger han.

Läs mer: Unik rundtur ombord på Ocean Gala: "Vi är inget spökskepp"

Men situationen oroar inte Anders Byqvist (S), ordförande i arbetslivnämnden, den nämnd som jobbar med frågan.

– Nej, Ocean Gala påverkar inte vårt boende, säger han.

– Beslutet tog vi redan innan jul och vi fick ett avtal med Migrationsverket i februari. Det är förstås olyckligt med ombyggnationerna, det blev mer komplicerat.

– Vi tror på vårt upplägg med lägenhetsboende, det är det Migrationsverket vill ha. Ett boende med bra tillgänglighet för barnfamiljer, säger Anders Byqvist.

Kommunalrådet Fred Nilsson (S) håller nu i en låg profil.

– Eftersom det pågår en tillsynsprocess när det gäller Ocean Gala så kan jag inte kommentera, säger han.

Läs mer: Kommunalrådet vägrar gå ombord på Ocean Gala: "Ingen anledning för mig att besöka fartyget"

Mer läsning

Annons