Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ocean Galas öde avgörs på söndag – hotar med kostsam rättsprocess

Det är ett högt spel som företaget Floating Accomodations Sweden AB spelar.
I potten ligger 290 miljoner kronor. I helgen får vi besked.

Annons

Den avgörande pusselbiten kan bli protokollet som skrevs i samband med Migrationsverkets besiktning Ocean Gala för 1,5 vecka sedan.

I två veckor har Ocean Gala väntat på att ta emot asylsökande. Till helgen väntas besked om framtiden.

I väntan på att besiktningen ska undertecknas av parterna har protokollet belagts med sekretess av Migrationsverket.

Enligt Kjell Tandberg som företräder fartyget är alla krav nu uppfyllda för att kunna driva boende för 1790 asylsökande ombord på Ocean Gala.

– Självklart inser vi att kommunen och höga företrädare ända upp i regeringen försöker stoppa oss på alla sätt. Men vi har ett avtal med Migrationsverket och det fullföljer vi. Det kommer att bli ett jättefint asylboende, säger Kjell Tandberg.

Deras advokat har skrivit ett brev till kommunen och hotar med stämning om kommunen försöker stoppa planerna. De anser att kommunens agerande skadar den fria konkurensen och att kommunen har påstått felaktigheter.

– De vägrar ta emot avloppsvatten och hotat kaptenen att han blir arresterad om han angör hamnen, skriver advokat Tomas Marcusson.

Kjell Tandberg tycker att kommunen också agerar i egen sak eftersom de själva ska starta eget asylboende. Han hävdar att kommunen också har utövat påtryckningar på det lokala energibolaget (Hemab) att inte hjälpa till med avfallet.

– Vi kommer att lösa avfallsfrågan även om vi inte får hjälp lokalt. Det finns andra företag i området som kan hjälpa oss, säger Tandberg utan att gå in på vilka det handlar om,

Hemab har tillfälligt ordnat med tömning av avloppsvatten för att undvika att detta släpps ut i havet. Situationen är dock inte långsiktigt hållbar, skriver bolaget på sin hemsida,

Under söndagen träder avtalet i kraft mellan Floating Accomodations Sweden AB och Migrationsverket.

Men det som krävs för att avtalet ska börja gälla är att alla tillstånd är i ordning och godkända av rätt instanser.

– Detta vet vi först när all dokumentation kommit oss tillhanda. Vi har ställt krav på leverantören. Om de inte finns på plats före 3 juli kommer avtal inte att kunna ingås, säger Lisa Bergman på Migrationsverkets presstjänst.

Avtalet är konstruerat så att ersättning utgår med 800 000 kronor per dygn när den asylsökande som först anländer kommer ombord. Antalet har alltså ingen betydelse.

Avtalet gäller i ett år med möjlighet till förlängning i tre år, fördelats vid tre tillfällen. På ett år handlar det om cirka 290 miljoner kronnor.

Enligt uppgift är avtalet det hittills största som Migrationsverket har tecknat.

Vad händer om Migrationsverket inte fullföljer avtalet?

– Då blir det en lång och kostsam rättsprocess, säger Kjell Tandberg.

I vänta på besked ligger Ocean Gala kvar i Utansjö hamn med 140 personer i besättningen.

Mer läsning

Annons