Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt lekrum stängs på länsmuseet: "Det kommer klagomål från kaféet på ljudnivån"

Det populära lekrummet på länsmuseet i Härnösand ska stängas för gott. Orsaken är högljudda barn som lämnas utan tillsyn och ibland springer i väg och klättrar på utställningsföremål.

Annons

Eva Carron på länsmuseet vill stänga lekrummet och göra något pedagogiskt för barn i stället.

– Lekrummet är bara hopp och lek. Det är ingen pedagogisk verksamhet alls. Vi borde ha något mer i linje med vårt uppdrag för barn i stället. Det här är mer som en öppen förskola, förklarar Eva Carron, tillförordnad museichef.

I en artikel från maj 2012 på länsmuseets egen hemsida framhålls barnrummet en trappa upp som en mycket lyckad satsning.

Läs mer: Textilarkivets hyreskontrakt har sagts upp

I sommar har rummet hållits stängt en månad och tongångarna är annorlunda.

– Annars hade vi måst ha en vakt. De resurserna har vi inte. Det kommer klagomål från kafeet och från utställningarna att ljudnivån ofta är för hög. Skulle vi mäta då hur hög volymen är i decibel skulle Arbetsmiljöverket stänga direkt.

– Dessutom springer barnen ibland till utställningsföremålen och klättrar på dem och tar på dem. De kan inte läsa och förstår inte skyltar med "Var god rör ej", säger Eva Carron.

Något datum för stängning är inte bestämt. Men hon har styrelsens ord i ryggen att detta är en verksamhetsfråga och inget för dem.

Läs mer: Vikingarnas tusenåriga silverskatter har kommit hem

Olika alternativ för barn planeras ihop med Härnösands kommun. Det handlar bland annat om interaktiva utställningar i samarbete med Technichus och en utomhuslekpark med historiskt tema.

En uppgift gör gällande att museet tänker skänka bort inventarierna från lekrummet. Det tillbakavisas av Eva Carron.

– Tanken är inte att sälja inredningen. Men man kan kanske återanvända den. Så i stället för att slänga den har vi erbjudit den till kommunens nya asylboende vid Sundet, säger hon.

Läs mer: Länsmuseets chef slutar efter tre månader – går till nytt toppjobb

Mer läsning

Annons