Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordhunden Dante tog storslam på Cypern: "Hemligheten är hans fina päls"

Snygg, lättskött – och gör som man säger. Dante i Älandsbro har allt vad som krävs för att bli en riktig champion. Matte Barbro Coldenberg är riktigt stolt över sin dvärgschnauzer.

Annons

Varje år hålls en stor hundutställning på Cypern med deltagare från hela Europa. Dit åkte tidigare i maj dvärgschnauzern Dante – och kom hem med massor av priser. Prisregnet följde matte Barbro Coldenberg själv på avstånd.

– Det var en hundägare från Sundsvall som blev imponerad av min jycke i samband med en hundutställning i Birsta och frågade om hon fick ta med sig den till Cypern, berättar hon.

Dante är inte det minsta skeptisk när vi hälsar på i Huggning, Älandsbro. Han kommer glatt fram och hälsar. På frågan vad som gör honom speciell svarar Barbro: "Snäll, sällskaplig och så gör han som man säger". Det sistnämnda visar sig stämma på pricken. När Barbro kallar kommer Dante som ett skott.

Men det räcker väl inte för att bli champion?

– Nä, hemligheten med Dante är att han har så fin päls. Men det ligger många timmars jobb bakom att få den så fin.

Dante gillar att äta och är inte nödbedd när det vankas en godbit, i synnerhet hundgodis.

Barbro Coldenberg är uppväxt med hundar. Redan som barn hemma i Värmland och sedan Stockholm hade hon hund. Från början en schäfer och sedan en riesenschnauzer.

Läs mer: Hundutställning med många hederspris

– Redan 1959 hade jag min första schäferkull, säger Barbro.

Med tiden har intresset för djur bara växt. När Barbro flyttade till Härnösand med maken Stig på 1980-talet var hon en av de största uppfödarna i Sverige på bichon frise. Numera ägnar hon sig bara åt att sköta om sina tre dvärgschnauzer.

– Ja, man blir ju äldre och orkar inte lika mycket.

Men alla tre är välskötta och speciellt Dante har prisats varhelst han visats upp. På Cypern tog han storslam och hamnade i rampljuset i samtliga fyra utställningar han deltog i.

– Fyra "Bäst i rasen" och två vinnartitalar. Jag tror knappt jag riktigt har fattat det än. Det är otroligt stort.

Att bedöma hundraser är en avancerad vetenskap och exakt vad det är som gör att Dante hela tiden vinner nya priser, det kan inte Barbro sätta fingret på.

– Men att han har fin päls, det säger alla.

Läs mer: Mästare är vi allihop

Dante har allt vad som krävs för att bli en äkta champion, enligt  matte Barbro Coldenberg.

Rekordhunden Dante i Älandsbro har belönats med extra mycket hundgodis av matte Barbro Coldenberg efter att ha prisats ordentligt på Cypern.

Mer läsning