Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Softairgunspelet igång - häng med in i lägren på Berget Event

I går smällde det ordentligt i skogarna runt Vangsta. Redan första kvällen blev det action i softairgunspelet Berget Event. Häng med Allehanda på en tur in i baserna.

Annons

Soft airgunspelet som lockar omkring 1600 internationella deltagare fick en dramatisk inledning på onsdagskvällen.

– Vi har fått rapporter om att ett högkvarter är utskjutet, så vad det innebär för historien just nu är jag faktiskt inte riktigt klar över, säger Anna-Carin Löfgren, en av arrangörerna.

Vi åker med på en tur in i baserna. Längs vägarna står kamouflageklädda deltagare med vapen utposterade. I basen ligger militärtälten tätt, och från toppen av tälten vajar flaggor från olika länder. Just nu är allt lugnt, men ingen vet vad som händer härnäst.

I den civila byn finns Fredrik "Freno" Norsten. Han är en riktig veteran i sammanhanget och deltar nu för tionde året i rad. Spelen har gett många minnen, och kontakter, säger han.

– Ja mycket nya vänner framförallt. Gemenskapen överhuvudtaget är en av de viktigaste sakerna för mig faktiskt.

Fredrik

Till vardags jobbar han som sågverksarbetare i Skellefteå. Men en resa för softairgunspelet Berget Event har blivit en tradition. Många av de personerna han träffat här har han senare haft kontakt med, och han känner igen de andra återvändande.

Under veckan då spelet pågår jobbar cirka 70 arrangörer med att få allt att snurra som det ska. Tidigare år har det varit insändare i tidningen och upprörda röster kring att vuxna springer runt i skogen och leker krig. Anna-Carin Löfgren säger att de försöker få så många som möjligt att förstå att det är ett turistevenemang, men hon upplever också att kritiken tonats ner.

– Jag upplever det som att det finns en attitydförändring de senaste åren. Man har uppfattat att det här arrangemanget är en väldigt bra sak för Härnösand, säger hon.

Deltagare försvarar den civila byn.

Mer läsning