Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora donationer till Fälldinfonden – stipendiesatsning på Mittuniversitetet

Upp mot en halv miljon kronor beräknas ha donerats till Fälldinfonden för satsningar på forskare och studenter på Mittuniversitetet. Tre stora börsföretag har gått i spetsen med 100 000 kronor var i donationer.

Annons

I samband med Thorbjörn Fälldins begravning i domkyrkan donerades stora summor till Fälldinfonden som främjar insatser inom Mittuniversitetet.

Det var i samband med Thorbjörn Fälldins begravning i domkyrkan i torsdags som de stora donationerna till Fälldinfonden gjordes.

Telia Sonera, Handelsbanken och Swedbank donerade tillsammans 300 000 kronor till Thorbjörn Fälldins jubileumsfond som årligen delar ut stipendier till framstående forskare och studenter vid Mittuniversitetet.

Läs också: Löfven rörd vid Fälldins begravning: "Han var en stor politiker"

Thorbjörn Fälldin har varit ordförande i Telia och Föreningsbanken, sedermera Swedbank, samt varit ledamot i Handelsbankens styrelse.

Emil Källström tillsammans med Thorbjörn Fälldin i det riksbekanta köket i Ås inför valet 2014.

– Det känns fint att de hedrar Thorbjörns minne på det här sättet och visar att de inte glömt hans insatser, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesman för Centern.

Efter begravningsgudstjänsten i domkyrkan, där statsminister Stefan Löfven (S) och andra toppolitiker närvarande, fortsatte sällskapet till St: Petri Logen för en minnesstund.

Läs också: Toppolitiker till Fälldins begravning – statsminister Stefan Löfven och flera partiledare deltar

Uppåt 250 gäster närvarande på Logen och minnestalen var många.

– Det var många fina och gripande tal av Thorbjörns familj, men även andra talade om vilket avtryck Fälldin gjort inom svensk politik, säger Emil Källström, ekonompolitisk talesman (C).

Enligt Källström var Fälldins familj, inför begravningsakten i domkyrkan, önskemål donationer till Fälldinfonden. Ett önskemål som resulterade i fem pärmar fulla av donationskort/medel förutom de stora bidragen från de tre börsbolagen.

Det första stipendiet ut Fälldinfonden delades ut 2009 och var på drygt 36 000 kronor. Den sista stipendieutdelningen som Thorbjörn Fälldin närvarande vid var på Sambiblioteket 9 december 2015 där stipendiaten belönades med 50 000 kronor.

Läs också: Han får 50 000 från Thorbjörn Fälldins Jubileumsfond

Mer läsning

Annons