Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort gensvar för Facebookupprop mot kvinnovåld: "Det är positivt och känns hoppfullt"

Facebookuppropet "Vill du ha min röst?" har fått stort genomslag under veckan. Många har skrivit och mailat till politiker efter den uppmärksammade dödsmisshandeln på Lotta.

Annons

Minnesstunden i Stadsparken blev en värdig och fin hyllning till Lotta.

Med anledning av det uppmärksammade fallet med Lotta från Härnösand, som misshandlades till döds av sin ex-pojkvän, startade Britta Åberg i Kramfors ett Facebookuppror "Vill du ha min röst?", där hon uppmanade andra att maila politiker för att uppmärksamma frågan om våldsutsatta kvinnor.

Läs mer: Startar upprop på Facebook efter Lottas död: "Vill att politikerna gör det till en valfråga"

– Jag har fått ett otroligt stort gensvar under veckan av människor som skriver att de mailat och hört av sig till politiker. Det är positivt och känns hoppfullt att det här kanske ger ett visst genomslag, säger Britta Åberg.

Facebookgruppen har på mindre än en vecka redan fått över 2 500 medlemmar som berörts av Lottas öde.

Läs mer: Carolas svar till sörjande familjen: Vill sjunga för Lotta på begravningen

– En del skriver också att de inte vill gå med i gruppen för de vill inte synas där av olika skäl, men att de mailat politiker, säger Britta Åberg och fortsätter:

– Även många politiker har svarat och skickat kommentarer till mig. Flera svarar att det jobbar på med frågan och hänvisar till länkar och motioner. Men alla partier har inte svarat. Det är tre partier som sticker ut och det är Liberalerna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Britta Åberg är glad över det genomslag som Facebookgruppen fått, men kan inte säga vad det leder till i förlängningen.

– Det är handlingen jag är ute efter och det svaret får jag ju först i valrörelsen 2018. Då kanske vi kan titta på statistik om dödstalet i våld mot kvinnor har minskat, om politikerna skrivit fler motioner i ämnet och om de har avsatt mer pengar. Det är först då jag kan se resultatet, säger Britta Åberg.

Mer läsning

Annons