Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var försiktig med gasen – extra hastighetskontroller under polisens insatsvecka

Var lätt på gasfoten den här veckan, annars kan det bli dryga böter. Det är speciellt vid skolor som har 30 km/h som du bör se upp. Polisen och NTF mäter hastigheten i en insatsvecka med start i dag, måndag.

Annons

Inom hela EU genomförs den här veckan insatser för att mäta hastigheten i trafiken i tätbebyggt område.

Läs också: Här stoppade polisen flest rattfyllerister

I Västernorrlands län är det trafikpolisen som samarbetar med NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) i en intensiv vecka för att hitta fartsyndare.

– Vi hoppas på så få rapporteringar som möjligt och vi vädjar till bilisterna att respektera hastighetsbegränsningarna, säger Stefan Westerlund, gruppchef inom trafikpolisen.

Polisen mäter hastigheten i tätbebyggt område under sin insatsvecka.

De senaste årens statistik på antalet hastighetsrapporter visar på en topp 2011 med 565 bilister som körde för fort. Siffran ifjol hade dock sjunkit till 176 rapporterade.

Läs också: Poliser gör hastighetskontroller hela veckan – de här sträckorna får extra fokus

När det gäller rattfylla och dragrattfylla under insatsveckan i länet var toppåret 2008 med 30 påverkade förare. Det ska jämföras med fjolåret då siffran var 19 påverkade bilister.

Enligt Stefan Westerlund kan förklaringen delvis vara att polisen inte mäktar med lika många fartkontroller under insatsveckan som tidigare år.

– Vi har blivit färre som jobbar med trafikkontroller, men vi finns fortfarande. Tyvärr ser vi ett beteende hos vissa bilister som är oroande för trafiksäkerheten, säger Stefan Westerlund.

Insatsveckan sker i tätbebyggt område med hastighetsbegränsning från 30 till 60 km/h.

Mer läsning

Annons