Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikingaskatten hemma i Västernorrland – levererades i landshövdingens bil: "Enda säkerhetsklassade bilen i länet"

Efter över hundra år i arkiv i Stockholm har nu två historiskt viktiga vikingaskatter hittat hem. Under torsdagen landade skatten på Midlanda och levererades sedan till Murberget i Härnösand i landshövdingens säkerhetsklassade bil Y1.

Annons

Silverskatterna som består av en större mängd mynt och smycken, hittades och grävdes upp i början på 1900 talet i Stigö i Medelpad och Djuped i Ångermanland. Sedan dess har de bara legat i ett arkiv i Stockholm.

– Det är viktigt att få visa upp de här skatterna för de är ju en del av det här länets tidiga historia, säger Eva Carron, tf chef på länsmuséet.

Läs också: Nya dykningar vid strandat 1600-talsskepp

I skatterna kan man se hur vikingarna reste runt i världen.

– Det finns föremål från Bagdad till Dublin så det vittnar ju om att vi har rest över kontinenter så det är särskilt spännande, säger hon.

Att visa upp de lokala skatterna är ingen billig historia. Historiska muséet och kungliga myntkabinettet där skatterna finns i vanliga fall, vill ha ersättning för hanteringen. Eftersom vikingaskatten är ovärderlig krävs det en hel del säkerhet runtomkring.

– När jag började kolla runt så fanns det ingen godkänd säkerhetstransport här i länet. Bilen ska ha rätt säkerhetsklassning och även chauffören. Men det löste sig så att vi fick låna landshövdingens Y1. Det är den enda godkänt säkerhetsklassade bilen i länet just nu, säger Eva Carron.

Tjänstemän från Historiska muséet och Kungliga Myntkabinettet flög upp med silverskatterna.

En stor del av skatten består av mynt, men man kan inte ta upp allt. Kostnaden skulle bli för stor eftersom länsmuséet tvingas betala cirka 250 kr per mynt i administrativ avgift för att få mynten levererade. Vilket blir en ansenlig summa om hela skatten ska visas upp.

Läs också: Värdefull donation till Murberget

När väskorna skjutsats till länsmuséet på murberget så ska de packas upp varsamt. Allt silver ska läggas i färdiga montrar och utställningen öppnar redan på söndag.

– Ja vi har det hektiskt nu några dagar för att hinna klart.

Ett litet urval av de vikingasmycken som hittats.

Idén till att ta hem lokala historiska skatter och visa dem här kommer från de lokala hembygdsförbunden i länet.

– De ville göra något speciellt när de firar sin hundraårsdag och vi tyckte att det var en bra idé, säger hon.

Mer läsning