Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösands kommun polisanmäler sex medarbetare för korruption

Tjänstemän vid samhällsförvaltningen har låtit sig bjudas på luncher och middagar av entreprenören NCC Roads. Dessutom har ett flertal personer, varav en förtroendevald politiker, fått gratis årskort på simhallen.
Nu polisanmäler Härnösands kommun sex anställda och före detta anställda.

Annons

– Det är vår skyldighet att polisanmäla. Sedan är det polisens sak att avgöra om det har begåtts brott, säger Sara Nylund, samhällsnämndens ordförande (S).

I augusti begärde Samhällsnämnden i Härnösand en särskild granskning efter misstankar om korruption och oegentligheter i kommunen. Då framkom att tjänstemän vid samhällshällsförvaltningen har låtit sig bjudas på luncher och middagar av entreprenören NCC Roads. Det handlar enligt kommunen inte om höga belopp, men tjänstemännen har riskerat att försätta sig i beroendeställning. Det finns också oklarheter när det gäller den ekonomiska redovisningen och brister i uppföljningen av hur avtalet har följts.

– Vi har stängt av den polisanmälda personalen från tjänst, säger kommundirektör Sofia Pettersson.

Det är inte klart hur dessa personer kommer att behandlas arbetsrättsligt ännu. De har sina anställningar kvar. Något beslut om dessa ska sägas upp eller avskedas har inte fattats ännu.

– Det här är ju en tragedi för alla inblandade, säger Sofia Pettersson

Dessutom framkom att ett antal kommunanställda, före detta anställda, anhöriga till kommunanställda samt en förtroendevald politiker, enligt KPMG:s utredning, fått gratis årskort. Det är oklart hur länge detta har pågått, men allt tyder på att det handlar om många år. Dessa kort kommer att stängas av med omedelbar verkan.

– Vi har bra och tydliga riktlinjer mot mutor och korruption. Tydligen måste vi trycka ännu hårdare i utbildningen på vad det är som gäller, säger Fred Nilsson, kommunstyrelsens ordförande (S).

En sak som revisionen upptäckt är att kommunala tjänstemän i flera fallblivit bjudit på mat av entreprenörerna.

– kostnaden har kanske inte varit så hög Men det handlar om en regelbundenhet som gör principiellt felaktigt, säger Fred Nilsson.

Det handlar bland annat om att de blivit bjudna på julbord vid den här tiden förra året.

Från KPMG:s sida konstaterar man att det inte är en allmän inbjudan utan den har vänts sig enbart till de tjänstemän som företräder kommunen som kontrollanter eller beställare.

Amanda Lind (MP) var ordförande i Samhällsnämnden när detta hände.

– Vi har alla ett politiskt ansvar. Det yttersta ansvaret har jag, säger Fred Nilsson (S)