Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösandsföretag ångar på mot börsen – drar in 13 nya miljoner

Företaget Absolicon i Härnösand har jobbat med solenergi i tio år.
Men nu har man bytt inriktning och satsar mot riktigt stora kunder.
Dessutom ska bolaget börsnoteras.

Den 9 maj ska bli första dagen som bolagets aktie kan handlas på Aktietorget.

– Otroligt spännande. Nu får vi marknadens värdering av företaget, säger vd Joakim Byström.

Absolicon, med i dag tio anställda, har utvecklat solfångare som både kan producera el och värme. För några år sedan installerade man också flera anläggningar i Västernorrland, bland annat på Stödebadet och Solgården i Indal.

– Men installationer av de små anläggningarna kostade för mycket arbete och pengar, säger Joakim Byström.

Så därför har man nu bytt spår. Nu ska solfångarna framför allt producera ånga till stora industrikoncerner.

– Det ska bli vår framtid, marknaden är jättestor. Det krävs ånga i många industriprocesser och här kan sol ersätta olja och kol. Vi samarbetar med Alfa Laval, och i sommar ska vi bygga en liten pilotanläggning åt en stor industrikoncern i Grekland.

För det är främst i Medelhavsområdet han ser framtiden

– Där kan våra collectorer producera tre gånger så mycket som i Sverige. Där är också behovet av solkyla väldigt stort. Vi är faktiskt först i världen med en solfångare som både kan producera el och värme, eller värme och ånga, samt solkyla.

Men vägen till framgång är lång och resan kostar mycket pengar. För tre år hamnade man i likviditetskris och Absolicon gick i konkurs. Omstarten med Absolicon Solar Collector AB, som det nya företaget heter, skedde sedan i mindre skala.

I fjol gjorde företaget en nyemission som gav fyra miljoner kronor och dessutom fick man 1,3 miljoner av Energimyndigheten och drygt 800 000 i annat statligt stöd.

Just nu görs ytterligare en nyemission som ska ge 12,7 miljoner kronor. Den är fulltecknad av de gamla ägarna, men man hoppas också att dagens 270 ägare ska bli fler.

Bolagets tanke är att växla upp från anläggningar på några hundra kvadratmeter till de på 10 000 kvadrat.

Därför tänker man också starta en egen fabrik i Härnösand.

– Jag tror att vi börjar bygga produktionslinjen om två år, vilket kräver ännu en nyemission. Så det kan ta upp emot fem år innan vi har en masstillverkning, men det tar också lång tid att sälja in sådana här stora projekt, menar Joakim Byström.

I fjol visade bolaget ett resultat på minus 3,6 miljoner. Ambitionen är hög, men det kommer att dröja innan Absolicon Solar Collector AB visar vinst.

– Ja, det tar nog 3–4 år innan vi tjänar pengar.