Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harry Potter-skådisen Alan Rickman död

Skådespelaren bakom professor Severus Snape i "Harry Potter" är död.
Alan Rickman blev 69 år gammal.

Annons

Skådespelaren bakom professor Severus Snape i "Harry Potter" är död.

"Vi har förlorat en stor talang", skriver JK Rowling på Twitter.

För en hel generation var den brittiske skådespelaren Alan Rickman synonym med Snape i de åtta filmerna baserade på Rowlings böcker om Harry Potter.

Daniel Radcliffe, som spelade filmernas titelroll, hyllar Rickman med ett inlägg på Google+. Han beskriver honom som stöttande, lojal och respektfull.

"Han var en de första vuxna skådespelarna i Potter som behandlade mig som en jämlik i stället för som ett barn", skriver han och fortsätter:

"Jag kommer att ta med mig det jag har lärt mig av honom genom resten av mitt liv och min karriär."

Emma Watson, som spelade Hermione i filmerna, skriver på Facebook att hon är tacksam över att fått arbeta och tillbringa tid med Rickman. "Jag kommer verkligen att sakna våra samtal", skriver hon.

Rickman gjorde sin filmdebut 1988, då han spelade skurk mot Bruce Willis i "Die hard". Knappt tio år senare gjorde han titelrollen i Uli Edels HBO-film "Rasputin" (1996) och hyllades med en Golden Globe för sin prestation.

LÄS ÄVEN: 5 filmer att se med Alan Rickman – som inte ingår i Harry Potter-serien

Han belönades även med ett pris för bästa manliga biroll på Bafta-galan 1992, för sin roll som sheriffen av Nottingham i "Robin Hood: Prince of thieves" med Kevin Costner i huvudrollen.

Många minns säkert också Alan Rickman från "Love actually" från 2003 och från "Sweeney Todd: the demon barber of Fleet street" från 2007.

JK Rowling skriver på Twitter att Rickman var en magnifik skådespelare och en underbar man.

"Mina tankar går till Rima (Rickmans fru) och resten av Alans familj. Vi har förlorat en stor talang. De har förlorat en del av sina hjärtan".

Även Michael Gambon, som spelade professor Dumbledore i de sex sista filmerna, hyllar Rickman.

– Alla älskade Alan. Han var alltid glad och rolig och kreativ och väldigt, väldigt, rolig, säger han i en intervju med BBC.

Alan Rickman blev 69 år gammal. Han gick bort i sviterna av cancer, rapporterar The Guardian.