Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt slag för Textilia i Långsele – förlorar landstingets tvättuppdrag

Berendsen blir ny leverantör av tvätt- och textilservice till Region Västernorrland.
Textilia förlorar uppdraget och därmed är många jobb i fara i Långsele.

Region Västernorrland minskar kostnaden för tvätt- och textilservice med 5 miljoner kronor om året jämfört med i dag genom att teckna avtal med Berendsen Textilservice AB i Ockelbo.

Det uppger regionen på sin hemsida.

Nuvarande avtal med Textilia Tvätt och textilservice AB i Långsele går ut vid årsskiftet 2018/2019 och samarbetet med den nya leverantören kan då börja gälla.

– Beslutet har föregåtts av ett gediget upphandlingsarbete som inleddes redan i somras, säger ekonomidirektör Lars Halén i ett uttalande.

Två anbud har kommit in i upphandlingen, ett från Textilia och ett från Berendsen. Berendsen tvättar i dag för Gävleborg och Jämtland, Textilia för Västerbotten och Norrbotten.

Båda har kvalificerat sig och uppfyller regionens krav på produkter, tjänstens utförande, leverans och miljö.

Ekonomin avgör. Enligt regionen skiljer drygt 7 miljoner kronor i kostnad per år mellan anbuden.

Avtalet löper på fyra år med möjlighet till förlängning ytterligare två år och på så sätt växer skillnaden till drygt 42 miljoner kronor under den maximala avtalsperioden.

- Vi måste som myndighet följa lagen om offentlig upphandling, vilket innebär att alla leverantörer ska behandlas på ett likvärdigt och icke diskriminerande sätt. Jag har dock självklart stor förståelse för att det här beslutet kan väcka en del oro hos den nuvarande leverantören och dess medarbetare i Långsele, säger Lars Halén.

Parterna har tio dagar på sig att komma in med eventuell överklagan innan avtalet slutgiltigt kan undertecknas med Berendsen.