Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästar är djur och inte fordon – inte red du väl till jobbet i dag?

Det händer att ryttare måste ge sig ut på vägarna för att ta sig dit de ska. De flesta av oss ryttare undviker detta så långt det går men till slut kanske vi inte har ett val.

En gång i tiden när bilarna var sällsynta var hästarna ett självklart fordon för de flesta människor i Sverige. Men i dag är hästarna sällskapsdjur och tävlingskamrater. Finns det någon som tar hästen till jobbet i dag? Knappast.

■■ Följ ST Debatt på Facebook 

Hästar är fordon längs väg både när de rids och när de leds utan tanke på ålder på den som framför hästen. Detta gör att ett femårigt barn som är ute och rider sin ponny med förälder gående bredvid är ett fordon som skall framföras på höger sida mitt ute i trafiken. Låter detta rimligt?

Hästarna ingår också som ett av de få fordonen i allemansrätten vilken ger ryttare rätten att framföra sin häst i skogen. Superbra, det är ju här vi helst vill vara men ibland måste man gå en kort sträcka längs vägen för att ta sig ut i skogen.

Det finns ett till fordon i Sverige som går under dessa premisser – cyklar. Cyklar får framföras längs alla vägar av personer i alla åldrar och även i skogen. Men en stor skillnad finns, cyklister får framföra sitt fordon på så kallade cykelvägar/cykelbanor för att underlätta för annan trafik och för att själva vara skyddade från annan trafik.

Nu är frågan, är hästen ett fordon? Eller är det dags att inse att hästar är djur och inte maskiner. Borde inte ryttare som rider sin häst vara berättigade till samma saker som cyklisterna med förbehåll att ryttare plockar upp avföringen efter sin häst precis som hundägare skall göra efter sina hundar? Och en person som leder sin häst borde väl ändå vara en gångtrafikant precis som en cyklist som leder sin cykel?

Och till alla oss ryttare där ute: Städa upp längs vägarna efter era hästar precis som hundägarna skall städa upp efter sina hundar. Det hör till hyfs!

Ryttare

Läs också:

Svart må vara moderiktigt – men är du redo att riskera livet för det?

Cykelöverfarter finns inte i Sundsvall – väjningsplikten gäller

Att kasta sig ut på övergångsstället är inte rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel