Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästarna lindrar smärtan

17-åriga Matilda Persson har sedan flera år en nervsjukdom som ger henne konstant smärta och tvingar henne att sitta i rullstol. Ljuspunkten i livet är hästarna. Nu har hennes liv blivit en tv-dokumentär.

Det var när Matilda Persson var elva år som hon fick känningar i sitt ben, hon fick svårt att sträcka ut benet och började gå på tå. Det slutade med att hela benet drog upp sig till magen och fastnade i det läget. Det blev flera undersökningar och sjukgymnastik innan hon kom till Karolinska institutet där de upptäckte nervsjukdomen CRPS. Sedan dess har Matilda Persson gått igenom flera operationer och testat en behandling med bland annat botox för att musklerna skulle slappna av. Allt utan resultat.

– Det känns rätt dåligt att inget hjälper, jag har varit sju år i sjukvården och läkarna kan inte göra något, säger Matilda Persson.

– Det här är en pärs, det är tuffa tider ibland, säger pappa Mats Persson.

Sjukdomen går enligt läkarna att bota men av dem i dag kända behandlingarna, är det ingen som fungerar för Matilda Persson. Signalerna från hjärnan går inte hela vägen fram genom nervbanorna, men var felet sitter är det ingen som vet.

– Jag har tackat nej till en kbt-behandling. Det handlar om att jag ska beröra benet för att kunna räta ut det, men smärtan är för stor eftersom all berör gör så ont.

Hon har börjat andra året på gymnasiet och hoppas klara av skolan. Men den stora passionen är hästarna och bloggen. Och det var tack vare bloggandet som filmteam blev intresserade av Matilda Perssons historia. Nu på lördag sänds dokumentären om henne på tv 4. Ett filmteam har följt henne på travbanorna, hemma på gården och på olika läkarbesök.

– Det var ovant att prata med en kamera framför sig, men det blir kul att se filmen. Jag har bara sett trailern än så länge.

Matilda Persson kommer även delta i direktsändningen från V75 i Bollnäs i helgen. Det är på travbanorna hon vill vara i framtiden.

– Jag vill bli travtränare. Köra travlopp.