Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästekipage ska gå längs Storgatan

/
  • Ingela Dahlin, en av arrangörerna till hästekipaget.
  • Lena Lidström, till vänster, är initiativtagare till föreningen som kämpar för en säkrare trafikmiljö för hästarna. Linnea Åslin, till höger, är också engagerad i arbetet.

Hallå där Ingela Dahlin, som arrangerar ett hästekipage genom Storgatan i Sundsvall på lördag för att belysa trafiksäkerheten för hästar.

Annons

Vad kommer ni att göra?

– Det kommer att bli ett ekipage på tio hästar, det är vad vi fått tillstånd för hos polisen. Det blir allt från 90 centimeters hästar till stora Nordsvenskar. Vi kommer att lasta av hästarna vid Sporthallen och sedan gå mot Ågatan och in mot stan med poliseskort. Det blir spännande.

Har ni gjorts något liknande tidigare?

– Nej, det tror jag inte. Det är ganska trångt så vi får vara försiktiga, men vi har hästar som är lugna och coola.

Varför gör ni det här?

– Det började med att man stängde av för hästar på gång- och cykelvägar i Söråker. Lena Lidström startade en förening och vi har haft långa diskussioner med Timrå kommun om den här frågan.

Ni vill att hästen ska få högre status i trafiken.

– I dag är hästen klassificerad som fordon och det är en lagstiftning som inte gynnar hästen. Det är hårt längs vägarna. Hästekipage retar ofta trafikanter. De kan lägga sig på tutan när de ser ett hästekipage. Det här är en nationell fråga. Det finns både bra och dåliga kommuner.

Är Sundsvall och Timrå "bra" eller "dåliga" kommuner?

– Timrå har inte varit speciellt intresserad av den här frågan. Vi har föreslagit att man ska bygga en ridväg på sidan om, men kommunen sätter stopp. Sundsvalls kommun har vi inte haft så mycket kontakt med hittills.

Mer läsning

Annons