Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hatstorm mot Dirawi efter julvärdsbeskedet – nu kommer kärlekssvaret

Att Gina Dirawi blev julvärd för SVT orsakade en rasiststorm av kommentarer i sociala medier.
Nu kommer motaktionen: En kärleksstorm.
– Från djupet av mitt hjärta uppskattar jag den kärlek och det stöd ni ger mig, skriver hon på Twitter.

Annons

Tidigare i dag blev hon klar som SVT:s nya julvärd. Gina Dirawi ska vara troende muslim, vilket väckt en hatstorm i sociala medier. Vissa tycker att någon med en annan tro inte passar som värd för en kristen högtid.

GP skriver att Ingrid Carlqvist, bakom den islamfientliga tidningen Dispatch, uttrycker på Facebook:

"Nä, nu jävlar!!! En muslim ska leda julaftonsfirandet i Sveriges Television! Är de inte riktigt kloka?". Ett inlägg som senare verkar ha tagits bort.

På Twitter ligger ännu fler laddade kommentarer och på Facebook har SD-politikern i Luleå, Wigert Lindblom, uttryckt att "Nästa jul med den här utvecklingen blir det förbjudet att äta skinka".

Han får även en chans att förklara sig i GP.

– Det var min spontana tanke om utvecklingen i vårt samhälle. Man får tolka det som man vill. Men jag tror många förstår mig, säger han till tidningen.

GP: På vilket sätt skulle julskinkan vara hotad för att Gina Dirawi är julvärd?

– Jag kan inte utveckla det där riktigt. Jag har lite annat jag måste göra nu. Men jag tycker det känns som att SVT försöker sudda ut våra traditioner.

Gina Dirawi svarar i samma tidning:

– Ja, vad ska man säga? Vad jag vet har ingen haft synpunkter på de tidigare julvärdarnas tro, och jag förstår inte varför det skulle vara ett problem? För mig handlar julvärdskapet om att visa värme och kärlek, att man är trygg i studion och kan sprida lugn omkring sig.

Men hur förhåller du dig till alla påhopp i sociala medier?

– Man blir ganska avtrubbad och tyvärr är jag rätt van vid det här laget. Jag hoppas att de ger mig en chans i alla fall. Om jag förstör deras jul så kan de ju alltid gnälla på mig efteråt.

SVT uttalar sitt stöd och påpekar att hon valts för sin kompetens, komiska talang, och erfarenhet av stora direktsändningar. Tro är inte relevant i frågan, menar de.

Och efter att hatstormen uppdagats, med julskinkehotskommentarer och allt vad det varit, har motaktionen kommit: En massa nätkärlek mot Gina Dirawi.

Det har också startat en namninsamling för de som stöttar henne som värd. En insamling som vid 21-tiden hade 2000 underskrifter.

På Twitter la hon under kvällen ut en hälsning:

"Från djupet av mitt hjärta uppskattar jag den kärlek & det stöd ni ger mig. Det betyder ..." följt av två hjärtan.