Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havererad dator försenade bokföringen – företagare döms för skattebrott

En Sundsvallsföretagare i femtioårsåldern döms för skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
Påföljden blev villkorlig dom och 300 000 kronor i företagsbot.

Företagaren drev under 2013 och 2014 en enskild firma och ett aktiebolag. Enligt domen så har företagaren upprättat bokföringen med "avsevärd eftersläpning".

Det förklarade företagaren med att datorn där bokföringen fanns hade havererat och att ett nytt datorprogram så småningom kunde återupprätta den.

Ett beslut om skatterevision togs 8 september 2015 och två veckor senare återupprättades bokföringen.

Revisionen medförde ett omprövningsbeslut med kraftig upptaxerade intäkter.

I den deklaration som företagaren lämnade in i maj 2014 redovisades de momspliktiga intäkterna till 320 000 kronor medan den återupprättade bokföringen i september 2015 visade på ett belopp som var 600 000 kronor högre. Därmed menar tingsrätten att den dömde undanhöll 170 000 kronor i skatt.

Företagaren döms också för att ha betalat 130 000 kronor för lite i moms.

Tingsrätten konstaterar att brottens samlade straffvärde motsvarar fyra månaders fängelse. Men eftersom företagaren lever under ordnade förhållanden och att det saknas anledning att tro att han ska begå nya brott blev det villkorlig dom för skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Dessutom ska företagaren betala 300 000 kronor i företagsbot.