Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haveri på tryckeriet orsakar problem med ST:s papperstidning: "Beklagar verkligen"

Ett haveri på tryckeriet i Birsta gör att Sundsvalls Tidning inte ser ut som vanligt.
Nu arbetar man för fullt för att lösa problemet.
– Det är jättetråkigt och jag beklagar verkligen besväret som det här för med sig för alla läsare, säger Karin Näslund, chefredaktör Sundsvalls Tidning.

Två dagar i rad har sidorna i Sundsvalls Tidning varit omkastade. Många läsare har hört av sig för att få en förklaring.

Orsaken är tekniska problem i tryckeriet som har uppstått sent på kvällen. Tryckpressen har inte fungerat fullt ut, vilket har lett till att de planerade tidningssidorna har fått stuvas om i sista stund.

– Jag har full förståelse för att läsarna blir irriterade över det här, så här ska tidningen förstås inte se ut. Vi har två kvällar i rad tvingats till en nödlösning för att överhuvudtaget få ut tidningen. Under rådande omständigheter var det här det bästa alternativet, säger chefredaktör Karin Näslund.

Tryckerichef Magnus Alm berättar att problemen orsakades av ett elfel.

– Normalt sett har man två trycktorn som används, men ett elfel har skett i ett av dem. Det gör att man inte har kunnat använda båda tornen, vilket har gjort att det här problemet har uppstått. Vi har i stället fått pussla ihop tidningen i ett av tornen, säger Magnus Alm, platschef på Mittmedia print i Birsta.

Här kan du läsa dagens e-tidning och där ligger sidorna i rätt ordning.

En annan anledning till att tidningen ser ut som den gör är att tryckplåtarna är anpassade till två torn – inte ett.

– Det blir kaos då båda ska användas i samma trycktorn. Det går inte att tvinga sidorna att hamna på rätt ställe om man inte gör speciella mallar för det, säger Magnus Alm.

Under onsdagen arbetade man för fullt med att åtgärda problemet tillsammans med tillverkarens support i Tyskland. Flera elkomponenter byttes ut och alla felmeddelanden försvann, vilket gjorde att man trodde att problemet var löst. Trots det blev det problem även när torsdagstidningen skulle tryckas.

– Jag fick en mindre chock då jag fick reda på det här nu på morgonen. Vi var helt övertygade om att felet var åtgärdat, säger Magnus Alm.

Det gör att sidorna är huller om buller även i torsdagens ST.

– Jag beklagar. Det är verkligen ett krångel att läsa dagens tidning. Allt finns med, men samma artikel kan ligga på två olika ställen, vilket jag förstår kan upplevas frustrerande. Det är nästan värst att uppslagen som ligger över två sidor ligger på olika ställen, säger Magnus Alm, och fortsätter:

– Vi tar inte lätt på det här. Det här handlar inte om något handhavandefel utan om ett tekniskt fel, säger han.

Kommer ni att kunna lösa problemet så att fredagens ST ser ut som vanligt för våra läsare?

- Vi jobbar med olika lösningar för att säkerställa kvaliteten på tidningen. Tryckeriet jobbar dels med de tekniska problemen för att tryckpressen ska fungera som vanligt och dels med en alternativ plan om problemet kvarstår. Samtidigt vidtar vi på redaktionen åtgärder i planeringen för att tidningen ska se bra ut även om tryckeriproblemet kvarstår, säger Karin Näslund.