Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haverö hembygdsgård rustas inför sommaren

Trappor byts och en ny skorsten muras. Det är något av den upprustning som görs på Haverö hembygdsgård inför sommarsäsongen.

Annons

Hembygdsgården grundades 1935 och har omkring 17 olika byggnader. Över 3 000 föremål finns i gårdens museum. Museet är inrymt i Hinrik-Jonsgården från Kölsillre som köptes för 800 kronor.

Hela området har under årens lopp med jämna mellanrum renoverats. Tidens tand sätter sina spår.

För några år sedan byttes en del av isoleringen i Hinrik-Jonsgården.

– Men nu är det dags för lite mer åtgärder. Vi ska sätta nya trappor till tre härbrena som finns här. De nuvarande trapporna har gjort sitt och för att det ska vara lättare att ta sig in i härbrena så kommer vi att sätta upp ledstänger, berättar Sture Sjöström, som leder arbetet.

En del av nocken på ett av husen som är av träplankor kommer också att bytas ut.

– Vi ska också mura om en skorsten till en av stugorna. I toppen lägger vi skifferplattor på stolpar.

Midsommar står för dörren och varje år arrangerar hembygdsföreningen dans i rotundan. Den kommer att få en helt ny trapp.

– Det är viktigt att den är klar före midsommar så alla danslystna tryggt och säkert kan ta sig in och ut på dansbanan för en stilla vals eller något häftigare, fortsätter Sture Sjöström med ett leende.