Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haveröbo: "Kommunalt avloppsvatten rinner ut i Ljungan"

Kommunens hantering av avloppsfrågan i Haverö får känslorna att svalla.

Under helgen har det gjorts felanmälningar om att en kommunal avloppsbrunn svämmar över.

– De borde ta reda på sin egen skit innan de ger sig på oss, säger Bengt Sundström.

Annons

Efter miljökontorets utskick om att privatpersoner kan tvingas till stora investeringar för att få sina avlopp godkända är avloppsfrågan en het potatis vid Haverö strömmar.

– Och så upptäcktes det i helgen att avloppsvattnet ur en kommunal brunn rinner rakt ut i Ljungan, säger Bengt Sundström.

Brunnen som nu svämmar över tillhör en anläggning med biologiska dammar i Kölsillre.

– Det är sedan tidigare känt av ortsbefolkningen att utsläpp ibland sker direkt till Ljungan, så dessa dammar verkar inte fungera korrekt. Det har också påtalats till ansvariga på kommunen tidigare, säger Bengt Sundström.

Svaret han fick från kommunen i samband med att han gjorde sin felanmälan var att det för tillfället inte fanns resurser att åtgärda felet.

Detta retar ortsborna efter att kommunens miljökontor nyligen aviserat att det kommer att genomföras en inventering av de boendes avlopp under våren och sommaren.

Efter inventeringen kommer varje fastighetsägare få besked om vad som behöver göras för att avloppen ska följa miljöbalken.

– De är troligen inte godkända enligt de nya normerna och vi befarar att investeringarna som kommer att krävas överstiger fastigheternas värde, säger Bengt Sundström.

Annons