Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedersdoktorn om sitt vanliga liv

Efter ett långt elitidrottsliv längtade skidskyttestjärnan Magdalena Forsberg efter ett vanligt liv.
I dag lever hon ett ”lagom vanligt liv” som tvåbarnsmamma, expertkommentator och hedersdoktor.

Efter OS i Salt Lake City 2002 försvann Magdalena Forsberg ur idrottens rampljus efter sex raka världscuptitlar, totalt 42 världscupsegrar, elva VM-medaljer och två OS-brons.

– Jag hade verkligen en längtan att få leva ett vanligt liv och kunna umgås med kompisar. Jag hade ju aldrig gjort det i hela mitt liv. Jag har väl inget helt vanligt liv i dag, men ett lagom vanligt liv, säger hon.

Forsberg försvann inte helt från skidskyttet och inte heller från tv-rampljuset eftersom hon efter den aktiva karriären har jobbat som expert i tv.

– De första fem åren jobbade jag som ”expertin” på tyska tv-kanalen ARD och gjorde också ett tv-program i Sverige. Genom mitt företag åkte jag runt och föreläste och jobbade med lite olika samarbetspartners.

– Och så har det fortsatt, med den skillnaden att jag nu är med i SVT som expert i skidskytte sedan förra året. Det var lite svårt att kombinera med två barn och vara ute och resa så där jättemycket som jag gjorde med ARD.

TT: Du har också blivit utsedd till hedersdoktor vid Mittuniversitetet i Östersund. Hur känns det?

– Jättekul och hedersamt. Jag ställer upp på det jag kan. Till exempel nästa vecka ska jag prata med ett gäng doktorander om motivation. Det ska bli jättekul.

TT: Har du fortsatt att träna skidor och skytte?

– Jag skjuter inte så ofta, det händer bara någon gång och då är det riktigt kul. Däremot åker jag skidor ofta, helst varje dag. Jag måste få röra på mig, annars mår jag inte bra. Men numera åker jag utan pulsklocka, jag behöver inte ens ha med mig klockan. Men jag har ändå ofta press på mig, för jag har ont om tid och måste hem till barnen.

TT: Vad har du för kontakt med skidskyttet numera, förutom att du är expert i tv?

– Jag har mycket ”events” med företag då de får köra skidskytte. Och det händer att jag gjort punktinsatser och varit till hjälp för någon åkare här hemma. Men det är inte så att jag tagit på mig en permanent roll som tränare.

TT: Kan du tänka dig att bli tränare?

– Man ska aldrig säga aldrig, man vet inte vad som händer i framtiden.

TT: Du har ju själv fött barn, visserligen efter karriären, men kan du säga något om hur du tror att det kommer att gå för Anna Carin Olofsson-Zidek i vinter?

– Jag var själv otroligt träningssugen på en gång efter att jag fått mitt första barn, och vet att man kommer rätt snabbt tillbaka i bra form igen om man är vältränad.

– Det är nog också enklare, rent praktiskt, den första tiden när barnet är litet. När barnen blir större och mer rörliga, då kanske det blir jobbigare med allt runtomkring. Men har de täckt upp med barnvakt ska nog allt funka bra.

TT: Hur tror du det går för svenska landslaget i vinter?

– Helena Jonsson var jätteduktig i Östersund. Och det ska bli kul att se hur det går för dem de kommande veckorna. Svenskarna brukar sällan lyckas bra i den första tävlingen för säsongen utan brukar komma in i det mer den andra och tredje veckan. Jag tror att det kommer att gå riktigt bra. För Anna Carins del gäller det bara att hitta rätt i skyttet igen, hon kan ju skjuta. Och Björn Ferry kommer att hitta stabiliteten. Jag är optimist.

TT: Finns det några yngre talanger på gång?

– Vi har en kille, som var reserv i Östersund, som heter Fredrik Lindström. Han är fortfarande junior och kan nog bli riktigt duktig. På damsidan finns Jenny Jonsson och Elisabeth Högberg, som redan är med i A-laget.