Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Bredsand vinner på idrott och kultur

Sundsvalls mest internationella skola finns i Bredsand.
Av 250 barn har hälften utländsk bakgrund och tillsammans pratar de ungefär 20 olika språk.
Därför satsar skolan extra på idrott och kultur efter skoltid – störst vinnare är eleverna.

– Skol-IF gör Bredsands skola speciell. När skolan slutar så kan man stanna kvar och vara med i olika idrottsaktiviteter. Så var det inte där jag gick tidigare, säger Linnea Ögren, elev i årskurs 6 och vice ordförande i Bredsands skolas idrottsförening.

Bredsand har blivit Sundsvalls näst mest internationella stadsdel, högst andel invånare med utländsk bakgrund har Nacksta. Inflyttningen av nyanlända har varit särskilt hög under de senaste åren. På grundskolan i området har hälften av barnen utländsk bakgrund. Den fråga vi ställer oss är hur det funkar? Dagen vi kommer på besök är det Skoljoggen och 250 elever ska springa 1,5 kilometer runt Stockviks skidstadion.

Starten är ruschig när de yngsta ger sig av. Någon tappar en sko, en annan får ont i benet och en tredje vill inte vara med, men snart syns bara ryggtavlorna på resten som försvinner uppför en backe och viker av mot skogen.

– Det är högt tempo, säger Ann Danielsson, idrottslärare.

En skola med så många olika språk har förstås sina egna utmaningar, konstaterar hon. Själv är Ann Danielsson nyckelfigur i skolans arbete med kultur- och idrottseftermiddagar. Två sammanhängande projekt som löper över fyra år. Hon utstrålar glädje där hon står i start- och målområdet.

– Det är väldigt roligt att jobba på den här skolan, säger hon.

Kultur- och idrottseftermiddagarna finansieras med så kallade FATI-pengar (förebyggande syfte genom tidiga insatser för barn och unga). Bredsands skola har beviljats sammanlagt 1,75 miljoner kronor av kommunen. En extern utredare har utvärderat de två första åren och slår fast att det ”påverkat både eleverna och pedagogerna på många positiva sätt” och att eleverna känner ”glädje och stolthet”.

För Ann Danielsson innebär projektet att hon kan vara på plats som aktivitetspersonal efter att skolan stängt. Verksamheten inom skol-IF har utökats eleverna i styrelsen är delaktiga i att arrangera besök hos olika föreningar. Bredsandsbarnen har fått chans att prova på olika idrotter, som annars är avlägsna eftersom föreningslivet är relativt begränsat i stadsdelen. Kärnan i det hela är att ta fritidssysselsättningarna till Bredsand, där många av sociala skäl saknar resurser att delta i till exempel Kulturskolans verksamheter i stan.

Vilka svårigheter ställs skolan inför när så många barn kommer från så många olika länder?

– Självklart är det det här med att nå fram. Vi har en somalisk lärare som jobbar hos oss och han är en väldigt viktig kugge. Genom honom kan vi nå ut bra till familjerna, säger Ann Danielsson.

På lektionstid krävs förstås extra resurser i till exempel svenska, konstaterar hon och tillägger att skolan samtidigt är en viktig länk mellan de nyanlända och samhället de kommit till.

– Vi jobbar mycket med öppet hus där eleverna får uppträda och visa vad de gör, så att det inte blir så mycket papper som ska gå hit och dit. Vi använder också fotografier, så att föräldrarna kan se mer av vad vi gör.

Vilka fördelar finns det?

– Fördelarna är att toleransen ökar. Hos oss får man möta olika kulturer. Alla är annorlunda och det är det vi försöker lyfta. Många barn som kommer till oss är väldigt duktiga och intresserade av idrott och genom det kan de lyftas positivt. Man märker också på barnen att de är väldigt förstående.

Ann Danielsson lyfter gärna fram den trivselutredning kommunen gjorde härom året på skolorna i Sundsvall.

– Den visade att vi ligger i topp på nästan allt. Med tanke på att vi har tagit emot så många nyanlända så är det väldigt roligt att se.

Ahmed Mohamed, ordförande för skol-IF, håller med och är uppenbart stolt över att skolans elever nyligen blev inbjudna till bokmässan i Göteborg för att prata om den bok som de skrivit tillsammans. Han gillar även idrottseftermiddagarna.

– De har vi Ann att tacka för, säger han.