Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Essvik skramlade – elever fick ihop flera tusen till flyktingar

10-åringarna kom själva med förslaget.
De vill hjälpa flyktingar.
På torsdagskvällen samlade Essviks skola in hela 25 000 kronor till förmån för UNHCR.

Parkerade bilar fyllde hela Mistelvägen upp mot skolan på torsdagen. Det var en stolt och glad rektor som tittade ut över skolgården med alla loppisbord.

– Eleverna är helt fantastiska. Det är runt 400-500 personer här, säger Ernstolof Ekh rektor på Essviks skola.

Skolan har haft Familjen och jag som tema under några veckor. Diskussionerna om människors olika bakgrunder ledde fram till en önskan om att själva kunna hjälpa människor på flykt.

– Det kom helt spontant från en fjärdeklass. "Vad kan vi göra?", säger läraren Marjo Clemin.

Namnet var givet, Hela Essvik skramlar. Bland mormors rullrån, julsenap och familjens glas till försäljning stod fjärdeklassarna Felicia Ekwall och Henning Ehn. De är överens om att flyktingar behöver hjälp med mat, kläder, vatten och någonstans att bo.

– Min mormor har bakat rullrån och så har jag med mig julsenap. Jag hoppas vi får in mer än 1 000 kronor i kväll, säger Felicia.

– Vi har renoverat köket. Jag tror jag har med nästan alla dricksglas vi hade hemma. Jag gissar att vi kanske får in 3 000 kronor, säger Henning.

Skolans elever, från förskoleklass upp till årskurs fem, uppträdde med sång och musik. Kaféet serverade hembakat bröd. Prylarna som eleverna inte lyckades sälja kommer skolan att skänka till flyktingar lokalt.

När kvällens intäkter var räknade visade miniräknaren på nästan prick 25 000 kronor. Hela summan skänks till UNHCR´s hjälparbete för människor på flykt. Ett initiativ från barnen som gör stor skillnad för andra människor.