Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela livet är ett party – strävsamt och underbart

Nu snurrar det fort. Vardagen bankade familjen rejält och onödigt hårt i huvudet i slutet av sommaren. Efter åtta veckors sommarledighet och ett och ett halvt års delad föräldraledighet med yngste sonen, hade vi glömt hur man får vardagen med jobb och barn att fungera. Nu är det förskola, skola och jobb som gäller. Vi snurrar på så gott vi kan och det råder i det närmsta militärisk ordning när vi ska ta oss sig iväg med våra tre barn på morgonen. Väckning 06.15, påklädning och tandborstning.

Mellansonen är som vanligt tröttast av alla. Han är morgontrumpen och varje ord måste vägas för att det inte ska tippa över. Våra morgnar är lätt kaotiska. Var är vantarna? Nu är det dags att borsta tänderna! Jäklar, jag glömde matlådan i kylskåpet! Kom igen!

Men plötsligt händer det. När vi en tidig, grå och dimmig septembermorgon kom ut på bron glimrade det till i ögonen på vår 4-årige mellanson. Han klarnade till av den friska morgonen och fick feeling.

– Nu börjar partyt! utbrast han.

Då kunde vi inte annat än att skratta. Skratta för att vi lever och får kliva upp varje morgon. Skratta för humorn och vardagsglädjen och det fina i livet. Det här livslånga partyt är både strävsamt och alldeles underbart.

Det enkla, lilla livet som framträder så tydligt när man är hemma med barnen, ligger bakom oss. Veckorna flyger fram tills det av olika anledningar plötsligt stannar upp. Av snoriga näsor och varma kroppar som inte orkar mer. Världen dundrar på varje dag och i den världen bor också små barn som sänker tempot för oss vuxna. Då gäller det att släppa frustrationen för allt man missar på jobbet, glida ner i soffan med festis, näsdukar och Ipad, vara nära och ladda om i hemmets lugna vrå.

I det här numret av Hemmaliv fixar Sara Krantz rolliga fruktmellanmål som lurar vilken skeptiker som helst. Dessutom bjuder hon på kreativt barnsrumsinspiration. Någon som kan tillaga kantareller är Lennie Hansson som fixar snabb och rustik höstpasta i sitt nyrenoverade kök. I Jennie Sjöbergs tvåa sprudlar det av färg och kreativa lösningar och hemma på gården hos Christina Åström i Vigge står åtta pastellfärgade toaletter på rad. Häng med på partyt!

+ Min lätt maniska besatthet av att plocka kantareller har gett resultat – frysen är välfylld. Dessutom köpte jag på mig några extra kilon så nu kan vi frossa hela vintern.

- När klorofyllet går ur växterna är det som om samma sak händer med mig, energin mattas av och jag tappar lite ork.