Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Sverige skramlade tillsammans

Hela Sverige Skramlar-galan i Globen kan inte beskrivas som någonting annat än en rungande succé. När de sista tonerna klingade ut i natten hade det samlats ihop drygt 40 miljoner kronor – och siffran väntas stiga.

Annons

Det talades upprepade gånger om empati och engagemang, och utan varken eller hade det troligtvis inte varit möjligt att ro iland det massiva arrangemanget som Hela Sverige Skramlar till slut blev.

Ett 60-tal artister, 400 personer bakom kulisserna, 27 dagar och 40 miljoner _ med de siffrorna kan kvällen summeras.

Men det handlade inte bara om siffror, utan om individer, vilket Laleh underströk.

– Det är viktigt att ta det dag för dag, och försöka hjälpa en människa i taget. Annars kan det bli så överväldigande stort, säger hon till TT.

Hon framförde sin "Some die young" på det mest avskalade sätt som är möjligt _ ensam på scen, längst fram, utan uppbackning av musik.

Att ställa upp på galan var lika mycket ett beslut taget för hennes egen skull som för någon annans.

– Det här är en inte bara en möjlighet att hjälpa andra, utan även en möjlighet att växa som person. Det sker något positivt hos den som hjälper. Det finns ett helande i det.

Allra störst jubel under kvällen fick professor Hans Rosling, som tog över Globens jumbotron för att med hjälp av en powerpointpresentation illustrera flyktingströmmarna från Syrien.

Han vände sig till publiken, som om han direkt tilltalade människorna på flykt:

– Att ni inte får söka asyl där ni befinner er, utan i stället måste ge er ut på farliga båtfärder, det är pinsamt. Förlåt.

Under kvällen talade också Ametist Azordegan, som själv bodde på nio olika flyktingförläggningar när hon och hennes mor kom till Sverige, om empati _ om hur en annan människas lilla handling innebar någonting stort för henne.

Det var ett budskap som upprepades av Carola, som för två veckor sedan själv tog sig till de nödställda på den grekiska ön Kos för att handgripligen kunna hjälpa till.

– Helst ville jag simma dit, eller åtminstone hyra en båt. Men det fick man inte, säger hon.

Denna kväll fick Carola nöja sig med att försöka sprida sin förändringsiver på scen, vilket hon gjorde med låten "Make a change".

– Det här är kärlek! Vill du uppleva livet och kärlek, engagera dig, säger Carola bestämt.