Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heldag för motorintresserade

I går var det dragracing och bilutställning på Sättnabanan. Amatörerna fick chansen att köra på strippen.

– Det här är ett sätt att få med nya, yngre förmågor inom sporten, säger Tommy Edström som är ordförande för SHRA-Sundsvall.

Annons

En av bilutställarna var en riktig veteran i sammanhanget – nämligen Lukas Koos från Eksjö.

Han har jobbat med bilstyling i hela sitt vuxna liv och all fritid går åt till att bygga bilar som han sedan ställer ut. 2008 blev han nordisk mästare i bilstyling.

– Jag tävlar så gott som varje helg mellan april och oktober och vinner alltid något pris på varje tävling, säger han.

I går ställde Lukas Koos ut två bilar.

– Jag och två andra killar byggde bilarna parallellt. Det tog oss 696 timmar och 122 dagar att få dem färdiga, berättar Lukas Koos.

En av bilarna är en vit Mitsubishi Eclipse GTV, cabriolet. Bilen har lackats med ett treskiktslack och den har mycket personlig prägel med många detaljer i kolfiber.

– Den här bilen har jag döpt till Zliver och jag kör den till vardags. Den tillverkas i USA och här i Sverige finns det finns bara cirka tio stycken, säger Lukas Koos.

Den andra bilen Lukas Koos hade med sig till Sättna var en svart Mazda RX8 som fått namnet Zitrix. Karossen är ombyggd med veilside body-kit, huven är gjord i kolfiber och handgjorda detaljer präglar hela bygget. Mazdas rotorlogga är återkommande inslag i stylingen.

För Lukas Koos har bilbyggandet blivit en livsstil och han reser runt i hela Europa med sina bilar. Tidigare byggen har varit åt det riktigt extrema hållet, men numera satsar Lukas Koos mer på komfort.

– Hemma har jag totalt åtta bilar och de är mina "barn". Alla bilarna har fått namn innehållande bokstaven Z och det blir många timmar med polertrasan.

Det bjöds även på en uppvisning i drifting mellan dragracingheaten.