Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helén från Sundsvall fick sin dröm besannad - ger ut gospelskiva i USA

Hon har musicerat i hela sitt liv men trodde aldrig att det skulle bli en egen skiva.
Men livet ville att Sundsvallsfödda Helén Teike skulle få sin dröm uppfylld. i november kommer "Highest praise".

Som student flyttade Helén Teike till New York för att studera musik och sång. Hemma hade hon bland annat sjungit med Kjell Lönnå men nu lockade storstaden. Hon blev kvar och jobbade bland annat på SAS och hos drottning Silvias World Childhood Foundation, och musicerade så mycket hon hann. 1989 blev hon frälst.

Många gånger har hon upplevt hur ny musik bara strömmar in i henne, särskilt nattetid - liksom bara laddas ner med sång, orkesterarrangemang och allt.

– Jag tror jag har fått privilegiet att höra hur det låter i himlen, säger hon.

Vid pianot transformerade hon ned det hon hört och lagrade inspelningarna. Och fortsatte att leva och musicera som vanligt, i sitt yttre liv.

– Men där fanns det inte plats för mitt eget material och så småningom började jag ge upp, säger hon.

När hon började gå i en ny kyrka avstod hon från att berätta att hon höll på med sång och musik. Men på okända vägar kom det ändå fram till församlingsledningen.

– Pastorerna kunde se att det fanns där, i mig. De placerade mig på en scen och sa att nu du ska framföra det här. Vi blir alla välsignade genom din musik. Men så långt som till en skiva trodde jag aldrig att det skulle gå, säger hon.

Då inträffade nästa lyckosamma möte - med modern till det etablerade gospelsångerska Glazia Robinson. Mamman kände genast på sig att Helén Teike och hennes dotter skulle musicera tillsammans. Hon blev introducerad för Glazia Robinsons familj och producenter, och så kom erbjudandet att göra en skiva. "Highest praise" heter den och innehåller tio av Helén Teikes sånger. Sundsvallskören Spectra Gospel sjunger med på en, som spelades in när kören besökte USA i fjol.

– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Tack var Glazia och hennes man kan jag göra det här, säger Helén Teike.

– Vi ska inte ge upp våra drömmar. Det vi är födda till att göra ska vi göra, bara vi hittar någon som tror på oss. Jag var 55 när min dröm blev sann, säger hon.