Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Jonsson nia efter toppskytte

Helena Jonsson fick en skön revansch för misslyckandet på skjutvallen i lördagens sprintlopp.
Ett prickfritt skytte förde upp henne från 31:a till nionde plats i söndagens jaktstartlopp i världscuptävlingarna i Östersund.
Det kunde ha blivit en bronsplats – men det satte en krånglande bössa stopp för.

– Det var patronen som kärvade när jag skulle ladda för första skottet, patronen kom i kläm och jag fick tömma magasinet och ladda om. Hela proceduren tog nästan 30 sekunder, berättar Jonsson, som trots fadäsen sköt ner alla prickarna.

– Det var fruktansvärt stressande att ligga där och krångla med bössan samtidigt som konkurrenterna runt omkring hinner lägga sig ned och skjuta och sticka iväg. Därför känns det extra skönt att jag lyckades tygla situationen och skjuta så bra.

Landslagstränaren Wolfgang Pichler var mycket nöjd med hur Jonsson hanterade den stressade situationen.

– Helena är mentalt mycket stark. I en sådan situation är det lätt att man bara slänger iväg skotten för att bli klar så snabbt som möjligt. Men det brukar alltid kosta mer tid, säger han.

Helena Jonsson har svårt att förstå varför skyttet inte stämde i lördagens sprintlopp där hon drog på sig tre straffrundor.

– Jag tyckte att skyttet kändes bra då också. Men i dag kändes det som om jag bara inte kunde bomma, sade hon efter att ha skjutit fullt för andra gången under världscuptävlingarna i Östersund.

I torsdags bidrog den prestationen i allra högsta grad till segern i distansloppet.

– Visst känns det skönt när skyttet stämmer. Men jag är mest nöjd med skidåkningen. Nu har jag den femte snabbaste åktiden i spåret. Föregående säsonger har jag varit riktigt nöjd om jag varit bland de 10–15 bästa och oftast var jag bland de 20–30 snabbaste.

Förklaringen till snabbare åktider heter hård träning.

– Helena har en mycket positiv utveckling i sin skidfysik. Hon åker 15–20 sekunder snabbare per varv än tidigare, säger Pichler.

Anna Carin Olofsson-Zidek avslutade med att skjuta fullt på den fjärde skjutningen – men hon hade dragit på sig fyra bomskott tidigare under jaktstartsloppet. Trots bomskotten lyckades hon med stark skidåkning avancera från 43:e till 19:e plats.

– Skidformen känns riktigt bra. Det är bara skyttet som gör mig lite frustrerad, säger 35-åringen.

Olofsson-Zidek var endast slagen i skidspåret av loppets trea, ryskan Svetlana Slepsova, som åkte de 10 kilometerna i jaktstartsloppet fem sekunder snabbare.

Martina Beck (tidigare Glagow), Tyskland, vann jaktstartsloppet sedan hon slagit Rysslands Jekaterina Jurieva i en spännande duell på spurtvarvet.