Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Jonsson sköt hem segern

Sveriges nya skidskyttedrottning slog till med en briljant precision i världscuppremiären i Östersund. Helena Jonsson sköt in alla 20 skott mitt i prick och vann distansloppet över 15 km.
– Det var ett riktigt drömlopp. Felfritt skytte och bra drag på skidorna. Jag vet inte om det kan bli så mycket bättre, sade den 24-åriga segrarinnan.

Hon drömde om att stå på prispallen inför VM i Östersund. Men drömmen sprack – Helena Jonsson fick då nöja sig med en femteplats som bästa insats.

Knappt sex månader senare kom hennes skönaste stund som skidskytt.

– Just nu känner jag bara en enorm glädje och stor lycka. Jag kände redan efter första varvet och första skyttet att det skulle bli ett bra lopp. Men det var först när jag gått i mål som jag vågade hoppas på seger.

Det var andra gången som den unga svenskan fick stå överst på prispallen. Första segern tog Helena i ryska Chanty-Mansijsk då hon vann masstartsloppet den 18 mars 2007.

– Den här segern känns enormt mycket större. Det är något extra att få vinna på hemmaplan – och jag fick ju ett fantastiskt stöd av publiken.

Den svenske landslagstränaren Wolfgang Pichler gav Helena Jonsson en riktig björnkram efter segerloppet.

– Jag visste att Helena var i en strålande form, och hoppades att hon skulle vara med och kriga om en topplacering, men som hon gjorde det. Det är helt fantastiskt, sade Pichler med en röst som nära nog sprack av den glädje som bubblade upp inom honom.

Det är ”demontränarens” tuffa träningsprogram som på några år lyft upp Helena Jonsson i världseliten.

– Styrkan med Helena är att hon klarat av att trappa upp träningsdoserna. Hon är dessutom en riktigt vass skytt. Det visade hon ju i dag, sade förbundskaptenen Staffan Eklund.

I skuggan av Helena Jonssons drömlopp gjorde Anna Carin Olofsson-Zidek en stark comeback då hon åkte in på 13:e plats trots fyra bommade skott.

– Otroligt starkt gjort. Det är ju inte ens sex månader som hon blev mamma och i dag är hon snabbast i skidspåret. Det är otroligt roligt att ha Anna Carin tillbaka i landslaget igen. Hon är en härlig sparringpartner under träningarna och med Anna Carin i laget har vi ju ett riktigt vasst stafettlag, säger Helena Jonsson.

Olofsson-Zidek kände sig ovanligt nervös och spänd inför sin comeback.

– Jag var nog lite spänd inför första skyttet och det blev också två bomskott – och det var ju synd, konstaterade Anna Carin.

– Men jag lyckades infria mina egna förhoppningar – en plats bland de 15 bästa. Nu känns det otroligt stimulerande inför helgens sprint- och jaktstartslopp.

Med två bomskott hade Anna Carin stått på prispallen i Östersund.

Helena Jonsson vann med 39,7 sekunders marginal till tvåan Kati Wilhelm, Tyskland. På tredje plats kom ryskan Ekaterina Jourieva.

Sofia Domeij tog säsongens första världscuppoäng då hon blev 35:a – slagen av Helena Jonsson med drygt fem minuter.