Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helenas hem i Njurunda lockar tusentals på Instagram

Med lantlig charm och stilsäker inredning inspirerar Helena Tjärnström i Juni sina följare på Instagram. Inredning är hennes stora passion – hon driver inredningsbutik på webben och får utlopp för sin kreativitet på den stora 1800-talsgården.
– Jag landar när jag kommer hem, jag trivs superbra här.

TV: Häng med in i den idylliska 1800-talsgården.

Dimman ligger tät över den gamla gården i Juni. Det är just juni månad, syrenen blommar och försommargrönskan är intensiv. En flock höns och några tuppar kommer springandes över gräset.

– Kuckelikuuuuuuuuu.

Här bor Helena och Jocke Tjärnström med sina tre döttrar och Helenas två söner. Hemmet är lantligt inrett och det stora öppna köket är välkomnande.

– Jag älskar köket, vi slog på stort med förvaringsmöjligheter. I mitt förra hus hade jag ett litet kök, nu är det annat, säger Helena och ler.

När de tog över det gamla timmerhuset från 1887 var det bara ett skal. Efter en intensiv renoveringsperiod kunde de flytta in och i augusti har de bott nio år i huset.

– Vi var ju nykära och skrev papperna när vi hade varit ihop ett knappt år. Vi körde på och jobbade hårt. Det kanske inte skulle gå lika lätt och smidigt att göra samma resa nu när vi varit ihop i tio år, säger Helena och ler.

Det breda plankgolvet på nedervåningen är original och har lappats med golv från andra rum. De har lutats av och behandlats med hårdvaxolja. Det knarrar högt när femåriga Meya springer över köksgolvet.

Inredningsintresset blommade ut för Helena när det äntligen var dags att inreda huset. I samma veva startade hon en blogg där hon skrev om renoveringen och lade ut bilder.

– Jag tycker om att fota och skriva, men just nu hinner jag inte riktig uppdatera den som jag gjorde då.

Krutet lägger hon på Instagramkontot @helenashem där hon har drygt 8000 följare.

– Det är helt otroligt att det är så pass många som vill följa, det är jag superglad för och det inget jag tar för givet.

Helena lägger ut bilder från sitt hem och livet på gården. Köket är väldokumenterat och vedspisen är en favorit som återkommer och som återspeglar årstiderna.

– Jag älskar att fota och tonen på Instagram är oftast vänlig och fin.

Helena jobbar som administratör på AkzoNobel och på sidan av det driver hon webbutiken Helenas Hem där hon säljer inredning och festdekorationer.

– Jag drog igång det här efter vårt bröllop när vi letade bröllopsdekorationer. Nu har det utvecklats och blivit mer inredning.

Kaminen i matrummet är nytillverkad i gammal stil liksom vedspisen i köket. Köket hänger ihop med matrummet och vid renovering blev öppningen större och den gamla timmerväggen målades vit.

Stilen är lantlig och lugn med en ljus bas. I matrummet sitter en blommig tapet som ger en lätt och somrig känsla till rummet.

– Jag har inga gardiner, jag har haft hissgardiner men de har jag tagit bort, jag vill ha de så här nu.

Det stora köket skapade de genom att riva väggar mellan ett sovrum och det dåvarande köket. Köksön är mittpunkten med några sittplatser. Längs väggarna står höga vitrinskåp och från fönstret vid diskhon ser man ut över gården.

– Pärlsponten på väggarna gör mycket för den lantliga känslan och vedspisen också förstås.

Vedspisen har de haft användning av under strömavbrott. I dag är den ett blickfång med nyplockade syrenkvistar och tända ljus i mässingsljusstakar.

– Jag kör på med det jag gillar, jag plockar in lite nytt och lite gammalt och försöker skapa en lugn känsla. Jag vill att det ska kännas fridfullt och här ska man kunna slappna av.

Vardagsrummet har nyligen gjorts om, soffan är ny och mot en vägg står ett piano. Helena gillar att möblera om och flytta runt saker.

– Vi håller på att göra om här så vi funderar hur vi ska möblera rummet och vilka möbler vi ska ha.

Den gamla trappen knarrar. Trappräcket har en mjukt rundad sväng som ger en luftig känsla. Originalledstången ligger ute i ladan och väntar på att rustas och komma på plats igen. I allrummet har timmerväggarna tagits fram och de bryter av mot den rosa Laura Ashley-tapeten.

– Jag blev bara kär i den här tapeten. Den här hörnan har sett lite olika ut genom åren. Just nu är det ett mysigt extra allrum som barnen brukar vara i.

Barnens sovrum ligger i fil och badrummet är nyrenoverat med bubbelbadkar och dusch. Parets sovrummet är ljust och taket går upp till nocken.

Helena och Jocke gillar att ha projekt. Den stora altanen är deras senaste och under sommaren ska den byggas in kring poolen och räcken ska sättas upp.

– Vi gillar att hålla på men också att ha paus och bara njuta.

På gräset går tuppen Mellis och pickar och efter honom kommer fler.

– Vi har lite för många tuppar just nu.

På gården bor också katterna Hjalmar och Sigrid, arton höns och ett gäng kaniner.

Vad gör du helst en härlig sommardag?

– Jag stannar nog helst här hemma om jag får välja. Men jag har svårt för att bara sitta still, så det ska jag bli bättre på.

Att hålla sig sysselsatt är inget problem för Helena. Stallbyggnaden har de som förråd, pannrum, och verkstad och bakom ladugårdsdelen ligger hönsgården. Den gamla trösklogen använder de som festlokal, till egna kalas men också till uthyrning.

Gården betyder mycket för familjen. Helena och Jocke gifte sig där och hade sin bröllopsfest på logen – och hennes femte barn Meya föddes till och med i huset.

– Meya hade lite bråttom ut. Jocke skjutsade barnen till farmor och farfar och jag fixade med handdukar på badrummet på nedervåningen för att vara beredd.

Ambulanspersonalen hann precis komma fram och kort därefter låg Meya på Helenas bröst, inne i badrummet.

– Det var min bästa förlossning och ett minne för både oss och ambulanspersonalen. Det var bara några timmar innan tolvslaget så det sköts raketer för oss, säger Helena och och tittar på Meya.

FLER "HEMMA HOS":

Hemma hos Miriam Parkman är det färgstarkt och vintage som gäller: "Har en stor förkärlek för 50-talets Kalifornien"Jeanette inledde karriären i Sundsvall – nu inreder hon sitt drömhus på Lidingö

Följ med in i köket hos Årets kock: "Vi vill hem till Sundsvall och öppna restaurang"Följ med in i köket hos Årets kock: "Vi vill hem till Sundsvall och öppna restaurang"

Knasiga och lekfulla kontraster i keramikerns arkitektritade 60-talsvilla: "Det blir mer liv så"

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

FÖR PLUS-KUNDER:

Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Eva har öppnat krog i sitt vardagsrum i Härnösand

BILDEXTRA: