Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helgas el till Sundsvall Energi

Vindkraftverket Helga på Björkön kommer att leverera el till Sundsvall Energi. Samarbetet startar vid årsskiftet och upphandlingen gick snabbt.
Det gick fort vi började diskussionerna i höstas, säger Birger Hörleifsson, från Trärike Vindkrafts ekonomiska förening.

Vindkraftverket på Björkön producerar cirka en miljon kilowattimmar per år vilket ungefär motsvarar vad 50 eluppvärmda villor förbrukar under samma period. Nu kommer den elen att säljas vidare till Sundsvall Energi och Birger Hörleifsson, ordförande i Trärike Vindkrafts ekonomiska förening, är positiv till det kommande samarbetet.

Det var Sundsvall Energi som kontaktade oss i slutet på oktober så det här har gått snabbt. Vi ser det som väldigt positivt med en lokal samarbetspartner och det förenklar väldigt mycket, säger han.

På Sundsvall energi är man också positiv till avtalet som ska ge företaget ett tillskott i sin produktion av vindkraft.

Jag är mycket nöjd med samarbetet, säger Anders Jonsson, VD vid Sundsvalls Energi.

Vindkraftverket Helga byggdes för drygt tio år sedan och enligt Birger Hörleifsson så räknar man med att det ska fungera i ungefär tio år till innan det är dags för en renovering. På Trärike Vindkraft så har man också funderat på att bygga ytterligare ett vindkraftverk.

Till och från har vi tittat på möjligheterna men det finns inga konkreta planer för tillfället, säger Birger Hörleifsson.

Tidigare i år slöt Sundsvall Energi avtal med Torrsjö kraft, också ett kraftbolag från Njurunda.