Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Heliga" vattendomar

Miljöpåverkan av kraftiga vattenregleringar är stor. Även friluftslivet påverkas kraftigt.
Men praxis är att vattendomarna inte omprövas enligt miljöbalken på grund av att de har så stor betydelse för elproduktionen.

Lokala myndigheter har mycket liten möjlighet att påverka vattenregleringen. För att få en vattendom prövad enligt miljöbalken krävs i dag att frågan kommer upp på regeringsnivå.

– Miljönämnden har yttrat sig om vattenförvaltningen i en remiss till Havs- och vattenmyndigheten och framfört att även vattenkraften bör få moderna domar. Förut har man inte sett hela effekten av de kraftiga regleringarna, säger Andreaz Strömgren, chef för miljökontoret i Sundsvall.

Ronnie Nordström som är biolog på miljökontoret är mycket medveten om vattenkraftens inverkan på den genetiska och biologiska mångfalden.

– Den tar bort hela den naturliga dynamiken. Det är som en blodpropp i blodsystemet. Hela systemet rubbas, strandzonerna förstörs och den naturliga ordningen vänds upp och ner.

Han syftar på att vattennivån normalt är högst på sommaren och lägst på vintern. I ett reglerat vattendrag blir det tvärtom, något som skadar sjösystem och stränder.

– Inga andra industrier i Sverige har de förmåner som kraftverksbolagen har, för alla andra gäller miljölagstiftningen. De lutar sig bara mot vattendomar från 1800-talet och det finns ingen vilja att tillmötesgå miljö och människor, säger Ronnie Nordström.

Kammarkollegiet vill få allmänintresset prövat mot vattendomarna. Men resurserna där är mycket små i jämförelse med kraftbolagens.

– Vattenverksamheten borde ta ett ansvar för miljö och rekreation. Visst måste vi ha vattenkraft, men det skadar ett helt ekosystem.

Att vattnet i år i Holmsjön, Fagervikssjön och Leringen sänkts med nästan nio meter är ingenting mot Tjakktajaure, där är variationen 30 meter årligen. Ett annat skräckexempel är Skellefte älv där 23 kilometer av älvfåran torrlagts.

I Västernorrland är 95 procent av tillgängliga vattensträckor utbyggda. Effekten är ett vattensystem där vårfloden uteblir och få arter kan anpassa sig till det. Variationen i landskapet försvinner liksom grunden för mångfald.

Marken som dämts läcker ut näringsämnen, partiklar och metaller. Men näringen försvinner efter ett tag och fisken får svårt att få mat.

Förändringarna i vattenståndet sliter också sönder strandzonen där fiskar växer upp.

– Men kommunerna kan inte göra mycket mer än att svara på remisser, konstaterar Ronnie Nordström.