Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellner tvåa bakom Northug igen

Tvåa för andra gången i rad. Sveriges skidherrar har blivit stadiga pallbesökare i stafetter.
Bara segern saknas.
På söndagen blev Norges Petter Northug återigen för svår för Marcus Hellner.

Stafetten i franska La Clusaz i strålande alpväder blev en repris av världscuppremiären i Gällivare. Med den skillnaden att fransmannen Emmanuel Jonnier satte färg på slutsträckan innan Northug och Hellner tog över. I sista backen kom det norska rycket. Fem meters lucka på toppen räckte. I mål var Northug drygt två sekunder före svensken.

– Han gjorde det som jag borde ha gjort, ryckt i backen, sade en efterklok Hellner.

Å andra sidan är Northug skidvärldens bästa stafettspurtare. Nu har han haft Hellner i hasorna två gånger om på kort tid.

En snabb scenförändring. Svenska framgångar i herrstafetter har varit sällsynta under flera år. Bronsen i OS 2006 och VM 2007 är undantagen. Nu är svenskarna heta i varje stafett i världscupen också.

– Det är roligt att vi är med hela tiden nu, sade Hellner.

– Det är ju det här vi har srävat efter, att vara med och slåss om pallplatserna.

I den 23-årige Gällivareåkaren har Sverige hittat en slutman av klass. Hellner har en spurt av bästa märke.

Söndagens stafett var den sista före VM i februari. Laget ser ganska klart ut. Anders Södergren och Hellner är givna på tredje och fjärde sträckan. Och Johan Olsson har kört in sig ordentligt på andrasträckan.

– Det börjar klarna kring andra, tredje och fjärde sträckan, konstaterade Abrahamsson.

Återstår startsträckan. Hudiksvalls Daniel Rickardsson har sent kommit in som ett alternativ, han startade både i Gällivare och La Clusaz i sina enda A-lagsstafetter. I Gällivare tappade han 15 sekunder och växlade som tolva, i La Clusaz var han femma, 10 sekunder efter täten.

– Daniel gör det riktigt bra, sade förbundskapten Joakim Abrahamsson.

På hemmaplan finns stafetträvar som Mathias Fredriksson och Mats Larsson. Båda var med i bronsstafetterna i OS 2006 och VM 2007.

– Mathias har inte riktigt kommit tillbaka efter sin förkylning än och ska tävla i Norge i dag. Ska bli spännande att höra hur det gick, sade Abrahamsson.