Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellner tvåa bakom Northug igen

Tvåa för andra gången i rad. Sveriges skidherrar har blivit stadiga pallbesökare i stafetter.
Bara segern saknas.
På söndagen blev Norges Petter Northug återigen för svår för Marcus Hellner.

Annons

Stafetten i franska La Clusaz i strålande alpväder blev en repris av världscuppremiären i Gällivare. Med den skillnaden att fransmannen Emmanuel Jonnier satte färg på slutsträckan innan Northug och Hellner tog över. I sista backen kom det norska rycket. Fem meters lucka på toppen räckte. I mål var Northug drygt två sekunder före svensken.

– Han gjorde det som jag borde ha gjort, ryckt i backen, sade en efterklok Hellner.

Å andra sidan är Northug skidvärldens bästa stafettspurtare. Nu har han haft Hellner i hasorna två gånger om på kort tid.

En snabb scenförändring. Svenska framgångar i herrstafetter har varit sällsynta under flera år. Bronsen i OS 2006 och VM 2007 är undantagen. Nu är svenskarna heta i varje stafett i världscupen också.

– Det är roligt att vi är med hela tiden nu, sade Hellner.

– Det är ju det här vi har srävat efter, att vara med och slåss om pallplatserna.

I den 23-årige Gällivareåkaren har Sverige hittat en slutman av klass. Hellner har en spurt av bästa märke.

Söndagens stafett var den sista före VM i februari. Laget ser ganska klart ut. Anders Södergren och Hellner är givna på tredje och fjärde sträckan. Och Johan Olsson har kört in sig ordentligt på andrasträckan.

– Det börjar klarna kring andra, tredje och fjärde sträckan, konstaterade Abrahamsson.

Återstår startsträckan. Hudiksvalls Daniel Rickardsson har sent kommit in som ett alternativ, han startade både i Gällivare och La Clusaz i sina enda A-lagsstafetter. I Gällivare tappade han 15 sekunder och växlade som tolva, i La Clusaz var han femma, 10 sekunder efter täten.

– Daniel gör det riktigt bra, sade förbundskapten Joakim Abrahamsson.

På hemmaplan finns stafetträvar som Mathias Fredriksson och Mats Larsson. Båda var med i bronsstafetterna i OS 2006 och VM 2007.

– Mathias har inte riktigt kommit tillbaka efter sin förkylning än och ska tävla i Norge i dag. Ska bli spännande att höra hur det gick, sade Abrahamsson.