Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helt briljanta pattar slogs i taket – och längre än så

Slå pattarna i taket
Medverkande: Bianca och Tiffany Kronlöf, Thom Gisslén, Jonas Pomo och Dijle Neva Yigitbas.
Skönsbergs Folkets hus
Betyg: 5

Jag är man, har skägg och gillar IPA. Jag var en lätt måltavla under systrarna Kronlöfs föreställning Slå pattarna i taket. Jag skulle enkelt kunna ha känt mig hur kränkt som helst. Jag har ju liksom förutsättningarna för det.

Istället vet jag inte när jag skrattat så mycket senast. Kanske på grund av igenkänning. Kanske på grund av att jag vet hur det ser ut runt omkring mig.

Direkt angrips mansrollen. Bianca och Tiffany Kronlöf tar den gisslan och vrider och vänder. De citerar Jan Guillou som sagt: Vadå mansroll, det är ju jag. Alltså en man som har svårt att se sig själv från ett annat håll än sitt eget. Så som det ser ut.

Slå pattarna i taket är en föreställning som inte väjer för att attackera rakt framifrån. Allt ackompanjerat av musikerna Thom Gisslén, Jonas Pomo och Dijle Neva Yigitbas som även deltar på andra sätt.

Huvudpersonerna är ändå Bianca och Tiffany. Den förstnämnda är framförallt den fysiska komikern och den sistnämnda den som mest tar hand om det musikaliska.

Vi bjuds på grov och vulgär humor utan att de någonsin ber om ursäkt. Samtidigt är det så skickligt utfört att jag inte tycker att det blir plumpt.

Rätt tidigt ställer de frågan vad det är att ta det som en man? Bianca Kronlöf får utveckla tanken att det är något man tar med förhuden. Vi får också ta del av En uppenbar självinsikt, yeah som enbart riktar sig till vita privilegierade.

En av de roligaste sketcherna var när Bianca Kronlöf berättade om sin vandring upp för Kilimanjaro där hon blev dålig i magen och det hela resulterade i en pyramid med bajs. Hon liknade det vid ett Twitterbråk med en kristdemokrat, ett evigt flöde som aldrig tar slut.

Den musikaliska höjdpunkten var låten Pulla där duon fick hela publiken att vifta med två fingrar i luften.

Det finns hur mycket som helst jag skulle kunna rada upp som favoritdelar.

Det är en feministisk och antirasistisk föreställning som sitter som en knytnäve i mellangärdet. Men på måndagskvällen i Skönsberg var det de redan frälsta som fick styrka av showen. De som skulle behöva alla hårda sanningar visste nog inte ens att systrarna Kronlöf var här.