Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helt fel väg att flytta Rehabmedicin

Annons

Flytt av Rehabmedicin riskerar att förvärra det redan svåra läget vad gäller kompetens och rekrytering inom Landstinget Västernorrland och i slutändan inte generera de förväntade ekonomiska besparingarna utan ge sämre vård för patienter med tillfogad hjärn- och/eller ryggmärgsskada och ökade kostnader.

Läget är följande: Efter sommaren la chef för specialistvården fram ett förslag att Rehabmedicins 8 vårdplatser skulle flyttas till länets tre sjukhus. Senare framkom det att den beräknade besparingen om 10 miljoner skulle ske genom att 8 vårdplatser inom geriatrisk rehab i Sundsvall togs bort. Nu är alltså Rehabmedicins 8 platser föreslagna att flytta till Sundsvall. I Sundsvall har man 24 platser inom geriatrisk rehabilitering men man kan i dagsläget bara hålla 18 platser öppna på grund av personalbristen. Det är nu oklart hur det går för personalen på Rehabmedicin då man i det senaste förslaget annonserat att de ska hänvisas till vakanta tjänster i Sundsvall.

Rehabmedicin i Härnösand har stort remisstryck, vi avlastar såväl länets akutsjukhus som regionvård. Vi har specialistkompetens, erfaren rehabtänkande personal, fullgod sköterskebemanning, fungerande vårdmiljö, goda relationer till länets sjukhus och Umeå. Vidare har vi personliga kontakter inom neurokirurgi, neurocentrum, Stockholm rehabstation och rehabmedicin nationellt, liksom nordiska kontakter. Vi skriver ut patienter så snabbt det är möjligt till dagrehab, hemrehab eller primärvård. Men inneliggande rehabilitering behövs för våra patienter och våra resultat ligger helt i linje med de övriga 22 rehabmedicinska enheter som deltar i nationellt kvalitetsregister.

Vi befarar att en flytt kan bli en kostsam historia när man ska bygga upp samma verksamhet i Sundsvall. Den personal man förlorar i en flytt måste nyrekryteras och utbildas. Lokaler kommer att behöva modifieras. I en sådan process anser vi att man kommer att tappa vårdkvalitet, kompetens, tid och därigenom få ökade kostnader. Är det ens möjligt att öppna platserna igen? Hur har dialogen förts med sjukhusen i länet som har rehabplatser? Kommer platserna fortsätta att vara länsgemensamma? Följden kan bli utebliven rehabilitering för våra patienter när man tvingas prioritera mellan dem, akuta fall och geriatriska patienter. Detta har ledande experter inom området varnat för.

Politiker hävdar att man inte kan ta ställning till förklaringar att man riskerar att tappa personal då man menar att det är hot man inte kan ta ställning till. Tyvärr är personal inte bara professionella med en viss kompetens utan också personer med familj och bostad vid en viss ort. Personalen inom Landstinget Västernorrland med sin kompetens vågar vi påstå är Landstingets viktigaste resurs. Hur skapar vi en god arbetsmiljö så att vi är attraktiva för personer med god kompetens – detta bör vara den viktigaste frågan i det svåra läge som Landstinget Västernorrland befinner sig i. Vi tappar kompetens gång på gång då personer på grund av brister i arbetsmiljö och/eller ledarskap väljer att jobba på annan ort eller inom ett annat område.

I detta svåra läge hävdar vi att en flytt av Rehabmedicin med tveksamma besparingar, stora risker vad gäller sämre rehabilitering för patienterna på grund av förlorad kompetens, sämre vårdmiljö, sämre arbetsmiljö för personal och sannolikt ökade kostnader i slutändan, är helt fel väg att gå.

Magdalena Grajnert

Läkare, specialist i Rehabiliteringsmedicin

Johan Mattsson

Läkare, specialist i Allmänmedicin

Johan Thelander

Psykolog

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel