Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helt oacceptabelt att använda vägar som travbanor

Annons

Replik på Hästar är djur och inte fordon – inte red du väl till jobbet i dag? ST 12/12.

Där vi bor vid två enskilda vägar i Kovland kör travtränare sina hästar i mycket stor skala, vilket är ett stort problem för oss som bor vid och använder vägarna för att köra bilar, cykla, gå med hund med mera.

Det värsta är en travtränare som inte själv bor vid någon av dessa vägar och som systematiskt använder vägarna som sina travbanor för att träna hästar för sin kommersiella verksamhet. Vägarna är enskilda och bekostas av privatpersoner som bor vid vägarna.

De kör 3–4 ekipage varje gång. En dag noterade jag 15 ekipage bara på förmiddagen, vilket innebär att det säkert har varit fler ändå.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vid möten med andra trafikanter räknar de kallt med att andra ska väja för dem och de saktar inte ned ens när de passerar en valp på promenad. De utgör en allvarlig trafikfara! Dessutom lämnar de kopiösa mängder med hästskit kvar på vägarna, till och med mitt för in- och utfarter till fastigheterna utmed vägen. Eftersom de inte heller minskar sin fart när hästarna skiter så sprids den långa sträckor och över hela vägbredden.

Jag som promenerar med min hund har stora problem när ekipagen passerar oss i full fart. Djurkännare vet att passerande djur i full fart väcker instinkten hos ett annat djur att jaga efter.

Jag försöker gå slalom mellan hästskiten, men eftersom den ofta täcker hela vägbredden är det inte alltid möjligt. Tänk också på alla bilister som måste köra sina bilar genom dessa kopiösa mängder. Det är verkligen inte okej.

Det behövs lagändringar:

■ Det borde inte vara tillåtet att använda allmänna och enskilda vägar till kommersiell travträning. De ska träna sina hästar på riktiga travbanor i stället, eller på egna anlagda travbanor.

■ Travekipage ska alltid sakta ned vid möten med andra trafikanter och alltid lämna företräde.

■ Hästskit ska tas om hand.

Kovlandsbo

Läs också:

Svart må vara moderiktigt – men är du redo att riskera livet för det?

Cykelöverfarter finns inte i Sundsvall – väjningsplikten gäller

Att kasta sig ut på övergångsstället är inte rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel