
Bild: Leif Johansson/Arkiv
Sundfrakts vd, Markus Sundström, menar i ett debattinlägg att eftersom mängden personbilar och lastbilar beräknas öka så skapar fyrfiliga trafikleder genom stadskärnan förutsättningar för ett hållbart transportsystem.
Läs debattartikeln: Sundfrakt: Ombyggnationen av väg 562 genom Sundsvall skapar avveckling istället för utveckling
Den som inte levt under en sten de senaste årtiondena vet mycket väl att dagens transportsystem är ohållbart och behöver förändras i grunden. Mer av dagens lösningar gör bara transportsystemet än mer ohållbart. Som bekant är själva definitionen av dumhet att göra samma sak om och om igen, men förvänta sig ett annat resultat.
Trots denna vetskap har avsmalningen av gamla E4 blivit ett rött skynke för en skara Sundsvallsbor. Det är nästan som att de ser den knappa kilometern med asfalt som ett naturligt inslag i landskapet. I själva verket anlades denna genomfartsled på 1960-talet, just när rivningshysterin härjade som värst. Järnvägsparken, en ståtlig stadspark på en hektar, schaktades bort för att ge plats åt bilarna.
Läs även: Så kan cyklandet få rejält uppsving i Sundsvall
Hysterin har emellertid lagt sig och i dag vet vi bättre. Det är ställt bortom allt rimligt tvivel att detta sätt att planera städer, utifrån bilens framkomlighet, har negativa konsekvenser för miljö, hälsa och även ekonomi. Att reducera körtider med några minuter eller dimensionera för optimala svängradier är inte alltid detsamma som utveckling, särskilt inte om annat kommer i kläm. Så som en stad.
Synonymt för alla framgångsrika och attraktiva städer i dag är att bilen – efter ett halvsekel av bilorienterad experimentverkstad – flyttas ut från stadskärnorna och de tätbefolkade områdena. Samtidigt ökar satsningarna på bilfria gångstråk, dedikerade cykelleder och kollektivtrafik – satsningar som resulterar i stärkt lokal handel, större inflyttning, bättre folkhälsa, nöjdare invånare och faktiskt också ökad rörlighet.
Se filmen: Åk med när gamla E4 blir stadsgata – se den unika filmen som visar alla förändringar
Bilen är nämligen ett sällsynt ineffektivt transportmedel i staden. Bilens nyttjandegrad (tiden som bilen körs) ligger på under fem procent. Övrig tid står bilen parkerad. Varje bil kräver i sin tur flera parkeringsplatser. Sammantaget medför detta att stora ytor värdefull stadsmark går åt till vägar och uppställningsplatser för bilar. Ytor som ändå aldrig riktigt räcker till.
Även vd:n för ett logistikföretag borde inse fördelarna med att minska mängden personbilar, om inte annat för att färre privatbilister på vägarna ger mer utrymme åt nyttotrafiken.
■■ Följ ST Debatt på Facebook