Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemab kan inte ta emot Sundsvalls avfall

Replik på L: Helt rätt beslut att inte bygga i Sundsvall – biogas från Härnösand gör miljönytta, ST 17/12.

Det hänvisas av flera debattörer, framförallt från Liberalerna, som i den aktuella debattartikeln, att Härnösand och Hemab skall ta emot Sundsvalls matavfall.

Biogas Mellannorrland AB:s utredning utgår från att 26 000 ton matavfall per år skall användas för att producera biogas i Sundsvalls anläggning. En genomräkning av utredningen visar att det finns totalt cirka 26 000 ton matavfall per år i Jämtland, Sundsvall, Ånge, Timrå, Hudiksvall och Nordanstig. Där är alltså inte Ljusdal, Söderhamn, Kramfors eller Sollefteå inräknat. Inte heller är cirka 20 000 ton i verksamhetsavfall – från livsmedelsindustrin inräknat - som också måste tas omhand.

För Plus-kunder: Storsatsningen i Korsta stoppas – biogasfabrik för 100-tals miljoner saknar stöd

Om Härnösand bygger ut till dubbla kapaciteten kan de ta emot avfall från hela Örnsköldsvik, Sollefteå och Kramfors, plus en del verksamhetsavfall - men då får inte Sundsvalls avfall plats hos Hemab. Denna information har partierna i fullmäktige haft sedan april månad.

Göran Lundgren (V)

Läs också: Lär av andras misstag – vi vinner på att använda biogasanläggningen i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel