Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemabs satsning på biogas bör stödjas

Biogasfrågan har florerat en del på Ordet fritt i ST på senare tid.

Låt Hemab i Härnösand torröta matavfallet i sin smarta lösning med betydligt högre TS-halt (torr substans), på 30–50 procent, som ger en mindre anläggning (rötningen på Tivoliverket har en TS-halt 1–5 procent). Det finns alltid mer än en lösning på ett och samma problem och mer än ett sätt att rena gasen på. Vi bör stödja Hemabs satsning eftersom matavfall är en ändlig resurs. Fadäsen att inte veta att Hemab redan gjorde biogas av vårt matavfall gav Stadsbackens beslut trovärdighet och tyngd.

Läs även: Hemab: Klargörande om biogasproduktionen i Härnösand och dess förutsättningar

Avfallskvarnar ute i hushållen skulle ge mer biogas men det blev råttorna som förökade sig i stället och det luktade illa i stan. Lubbe Nordström skulle ha gått i taket, då 1930-talets lort-Sverige går i repris. Vi har redan en bufferttunnel nära kommunhuset där rören sticker upp ur marken och gasar av. Inte underligt att luften är dålig i stan.

Östersund uppgraderar sin biogas men har haft störningar med högtryckskompressorn. Vid Göviken kan Östersund parallellköra en torrötningsanläggning och köra det via befintlig uppgradering. Samma kan man göra vid Tivoliverket – Hudiksvall har samma möjlighet. Även i Östersund ifrågasätts transport till kusten av avfallet. Soporna som eldas i Sundsvall räcker inte och man kan elda även avfallet efter avgasningen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sophantering med sortering av olikfärgade påsar i Johannedal med en enda sopfraktion är ett fall framåt i konsumentledet. Här sparas minst halva sopbilsflottan in. Det blir serieeffekter av allt man gör, och asfalten som kläms sönder på gården håller betydligt längre.

Att man inte förstår hur ekvationer fungerar förvånar inte och politik är vild gissning, snarare än att göra saker möjliga. Vi har inte råd att stjäla mer pengar från vård och omsorg.

Anhörig

Läs även:

Sundsvallsborna ska inte betala på egen hand

Biogas – stort misstag att elda upp naturens egen livsform

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel