Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hembrännande "Sockermannen" fälls – tillverkade mer än 6 600 liter sprit

I spritfabriken puttrade det dygnet runt.
Under en period av drygt ett år så tillverkades tusentals liter sprit.
Nu fälls hembrännaren som gick under namnet "Sockermannen" – och straffet blir kännbart.

Under sommaren 2014 avslöjades den hemliga spritfabriken i garaget. Det var länskriminalens avdelning för grova brott som slog till mot adressen.

Men hembränningen hade avslöjats av en händelse tidigare under året. Då larmades ambulans till platsen och i samband med det upptäcktes mäsk och en hembränningsapparat.

Läs mer: Sjukdom avslöjade hembrännare

För det åtalades och fälldes den då, 57-årige, Timråbon. Sundsvalls tingsrätt dömde mannen till villkorlig dom och samhällstjänst. Men polisen hade misstankar mot att mannen fortsatte med sin olagliga verksamhet och därför kopplades länskriminalens avdelning för grova brott in. Efter en tids spanande så slog polisen till den 11 juni 2014.

Då påträffades en fullt utrustad spritfabrik med tre hembränningsapparater som stod och bubblade i garaget. Där fann man också 375 liter mäsk i ett låst utrymme bakom garaget och dessutom ett antal liter färdig sprit. I december väcktes åtal mot mannen och åklagaren menade i stämningsansökan att det fanns bevis för att mannen tillverkat så pass mycket som 11 688 liter sprit.

Läs även: Hembrännare tillverkade 11 688 liter sprit

Bevisningen mot mannen är överväldigande. Bland annat har man slagit fast att elförbrukningen i garaget varit onormalt hög. Dessutom har det bevisats att mannen köpt ut mängder av socker vilket man kunnat se på hans medmera-kort. På Coop i Birsta gick han under namnet "Sockermannen" eftersom han fyllde kundvagn efter kundvagn med strösocker. På en annan butik i regionen är det fastslaget att han köpt över 1 000 påsar turbojäst.

Mot den bakgrunden slår tingsrätten fast att det är bevisat att mannen tillverkat minst 6 600 liter sprit. Därför fälls mannen för olovlig befattning med sprit, det brottet räknas som grovt. Han fälls även för olovlig försäljning av alkohol. Påföljden för brotten bestäms till fängelse i ett och två månader.

Tre personer som köpt sprit av "Sockermannen" döms för olovlig befattning med sprit. Påföljden för deras del blir dagsböter.