Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlig polisdröm? Nu söker polisen civila utredare: "Vi söker folk som gillar att lösa brott"

Högt tryck gör att polisen i Västernorrland nu söker fler civila utredare.
– Det här är ett snabbare sätt att få in fler utredare, det tar flera år att få in fler poliser, säger Kenneth Bergqvist, kanslichef polisområde Västernorrland.

Sedan polisens organisationsförändring i maj kan man inte längre mäta på lokal nivå exakt hur hög utredningsmängden är. Men köerna är trots flera punktinsatser fortfarande för långa. Det ska polisen nu försöka komma till rätta med genom att anställa fler civila utredare.

– Det tar ungefär fyra år från det att vi funderar på att anställa fler poliser tills att de står där utbildade och klara. Med fler civila utredare kan vi klara av det på ett halvår, säger Kenneth Bergqvist.

Läs också: Allt fler polisutredningar läggs på hög i Västernorrland

Nu söker polisen i länet cirka tio nya utredare. En del utredare ska utreda vanliga mängdbrott som tillexempel stölder och bedrägerier. Men man söker också specialister tillexempel inom IT, juridik och ekonomi.

– Det kan i sådana fall vara så att de är bättre på att utreda de specialärendena än vi som är utbildade poliser, säger han.

Ekonomen Annika Reibom är en av de nuvarande civila utredarna. Hon har tidigare jobbat bland annat på skatteverket och är specialiserad på att spåra pengar. Något som är bra när kriminella försöker gömma undan pengar de fått genom brott.

– Medans poliserna kör spaningen och allt där ute så kan jag komma in på en del och hjälpa till med den ekonomiska utredningen. Sånt som de kanske tycker är svårt eller till och med tråkigt. Sånt tycker jag är jättespännande, säger hon.

Läs också: Kallar in experthjälp – här är pensionärerna som räddar polisen

Hon tycker att det är intressant att få insyn i brottsutredningar och få hjälpa till och göra skillnad.

– Jag skulle absolut rekommendera folk att söka. Det är ett otroligt intressant jobb, säger hon.

Särskilt intressanta är personer som tidigare jobbat med något slags utredningsarbete. De som jobbat som utredare på tillexempel försäkringsbolag, skatteverket, migrationsverket eller andra myndigheter. Men också ett brinnande intresse är viktigt.

– Framförallt söker vi personer som vill hjälpa medborgare som blivit utsatta för brott att få dem uppklarade. Det ska vara en person som är nyfiken och noggrann. Det sista är viktigt eftersom utredningen så klart måste hålla en hög kvalitet för att klara sig genom alla rättsliga instanser, säger Eva Jagebo Bonnerud, chef för utredningssektionen.

Läs också: Färre ärenden till åtal efter polisbristen – kan påverka åklagarantalet negativt

Innan utredarna får börja jobba så får de en internutbildning som är på cirka 11 veckor.

– Det beror helt på vad personen har för bakgrund, men de flesta måste gå den grundläggande utbildningen som bland annat går in på en del juridik och information tillexempel om hur man håller ett förhör, säger hon.

Polisen har på sista tiden också öppnat upp för en regeländring som skulle möjliggöra att civila utredare även ska kunna bli förundersökningsledare. Det på grund av att det är brist på även dem.

Nu har ni haft några annonser ute, hur stort är intresset för att jobba hos er?

– Det har faktiskt varit ett stort intresse jämt när vi annonserat på den civila marknaden, det är kul att så många vill jobba med oss, säger Eva Jagebo Bonnerud.