Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemliga ombud i kontakt med Ocean Gala – ägaren: "Det blir dubbelt så dyrt om det går till domstol"

Externa ombud från Migrationsverket har anlitats för att finna en lösning på dödläget med asylfartyget Ocean Gala i Utansjö hamn. Halva besättningen har redan lämnat fartyget för att minska kostnaderna inför en förlikning. "Alternativet är en rättsprocess och den blir dubbelt så dyr för staten, säger ägaren Kjell Tandberg".

Turerna med asylfartyget Ocean Gala, som ägs av Floating accommondation, och myndigheterna fortsätter.

Enligt Kjell Tandberg, båtens ägare, har externa ombud från Migrationsverket varit i kontakt med fem olika aktörerna för att finna avtalslösningar, bland annat med Ocean Gala och asylbåten Tec Farragon i Norrsundet i Gävle.

– Redan den 13 juli var deras ombud i kontakt med oss om en förhandling. De sade att ärendet skulle behandlas skyndsamt och vi redogjorde för de kostnader vi haft och de kostnader vi står inför om inte en förlikning sker, säger Kjell Tandberg.

Läs också: Stora delar av besättningen på Ocean Gala skickas hem

Sedan i juni har Ocean Gala legat förtöjd vid Utansjö hamn i väntan på att ta emot 1800 asylsökande för en kostnad på 280 miljoner per år. Ännu har ingen flykting klivit ombord på båten.

Ett 90-tal av de 140 i besättningen skickades hem under torsdagen för att på så sätt reducera kostnaderna för flyktingfartyget. Enligt Kjell Tandberg är det på en förfrågan från Migrationsverkets externa ombud.

Från Migrationsverkets sida vill man varken bekräfta eller förneka uppgifterna om en förlikning med Ocean Gala.

– Vi har inga kommentarer. Det enda jag kan säga är att vår fortsatta inställning och kommentar är att avtalet upphörde att gälla den 3 juli 2016, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

Läs också: Ocean Galas ägare: "Tipspengar till dem som hjälper oss avslöja myglet i kulisserna"

Länsstyrelsen har anmält hamnägaren för att sakna miljötillstånd för att ta emot ett sådant stort fartyg som Ocean Gala och det ärendet avgörs i Mark- och miljödomstolen inom kort.

Med stöd av länsstyrelsens yttrande har Migrationsverket hävdat att avtalet med Ocean Gala är ogiltigt. Själva fartyget är dock godkänt på alla punkter och, enligt Kjell Tandberg, är Transportstyrelsens beslut att fartyget kan ligga i hamn till 7 juli 2017.

– Länsstyrelsens yttrande är ett beställningsbeslut och har ingen betydelse för oss. Jag är dock optmistisk till en förlikning då alternativet för Migrationsverket är en rättsprocess som blir dubbelt så dyr.

Kjell Tandberg vill inte uttala sig än om hur mycket ersättning en förlikning rör sig om, men det handlar om summor i mångmiljonklassen.

Tandberg har ännu inte bestämt sig för om han ska stämma Härnösands kommun och länsstyrelsen för deras inblandning i avtalsfrågan.

Läs också: "Hamnen olämplig för asylfartyg" – Länsstyrelsen står fast vid sitt beslut