Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemligheten bakom Jonathan Dahléns explosion – här är detaljerna som fått honom att lyfta

Han är en av Sveriges allra hetaste hockeytalanger och har dominerat i slutspelsserien.
Nu hyllas Jonathan Dahlén av allt och alla – och här berättar han själv och Timråtränaren Roger Forsberg om hemligheterna bakom succén.
– Vi leder Jonathan, men det är han själv som har gjort jobbet, säger Forsberg.

Efter två nya mål mot Leksand i söndags är Jonathan Dahlén en av de absolut hetaste talangerna inom svensk ishockey.

Läs mer: Så blev Jonathan Dahlén en av Sveriges hetaste talanger

Läs också: Leksandsforwarden hyllar Timrås supertalang

Timråforwarden har varit en av lagets bästa spelare hela säsongen, men på senare tid dominerat.

– Han har exploderat efter jul, även om han varit bra hela säsongen. Vi har coachat honom hårdare och hårdare hela tiden för att se hur mycket han klarar, men han fortsätter bara leverera. Det finns ingen bortre gräns för honom. Han kan bli hur bra som helst, säger Timråtränaren Roger Forsberg.

Krönika: På andra sidan Siljan dominerade Dahlén från start till mål

Jonathan Dahlén själv hittar en av förklaringarna till succén i extraträning före ispassen.

– Jag har jobbat mycket med snabbheten. Det har varit löpstegar, häckar och sådant. Vi har kört det med laget två-tre gånger i veckan inför träningarna och det har gett effekt, berättar han och fortsätter:

– Det har varit under hela säsongen. Öhman (Jens, assisterande tränare) har kört med oss, och jag har hört att han var rätt snabb som spelare själv.

Snabbheten har gett effekt ute på isen – och i poängprotokollet.

– Nu får jag mer tid framför målet än tidigare på säsongen, eftersom jag är snabbare nu, säger Dahlén.

Hur känns det att "vara i zonen" som du är just nu?

– Jag vet inte om jag är i zonen, men jag sätter fler av mina lägen än tidigare. Det kändes bra mot Leksand, ungefär som det har gjort nu sedan två-tre matcher efter jul.

För Roger Forsbergs Timrå IK är Jonathan Dahlén nu en av de stora nycklarna i jakten på att ta hem förstaplatsen i slutspelsserien.

– Han spelar med jättestort självförtroende nu och det är jättekul att vi har den spetsen i honom, säger Forsberg.

– Han har alltid haft det i sig, det har han visat i J20 och i landslaget där han varit bland de bästa. Sedan har han tagit steg för steg och fått mer förtroende både defensivt och offensivt från oss tränare.

Timrå har på senare tid satt ihop en förstakedja bestående av Dahlén, Andreas Molinder och Victor Ejdsell.

– Han har fått spela i en bra miljö med Molinder som balansspelare och Ejdsell som är bra på att skapa ytor för Jonathan. Men största skillnaden är att han slår sin spelare i hög fart. Nu använder han sin fart på ett helt annat sätt än tidigare. Det är som Erik Hamrén sa: Man kan bara leda hästen till vattnet, dricka måste han göra själv. Vi leder Jonathan men det är han själv som gjort jobbet.

Läs mer: Jonathan Dahlén svarar på ryktena om Frölunda

Får ni behålla honom nästa säsong?

– Ingen aning faktiskt. För Timrås skull hoppas jag det. Men nu spelar han så bra att de flesta klubbar vill ha honom. Det är en balansgång för honom, om det är bra att stanna i Hockeyallsvenskan eller gå till SHL.

Är han tillräckligt bra för SHL?

– Ja, absolut. Som han spelar nu är det inga problem. Sedan är det svårt att avgöra för han måste få chansen i offensiv kedja med ett sådant ansvar. Han måste användas på rätt sätt. Men det finns ingen bortre gräns för honom.

Se också: Dahléns hälsning till Timråfansen inför avgörandet