Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemligheten bakom Värnamos talanger

Jonas Thern är den störste, Viktor Claesson den senaste i raden.

Talangerna som fostrats i den småländska idyllen via IFK Värnamos ungdomsled – och som blommar ut till stjärnor.

– Vi har en spelideologi som vi inte tummar på, säger tränaren Glenn Ståhl.

Den 24 oktober i höstas slog IFK Värnamo Kristianstads FF med 5–0 i division I södras sista omgång.

En seger som tog lilla IFK Värnamo tillbaka till svensk fotbolls näst högsta serie för första gången på 41 år.

En prestation som var än mer imponerande med tanke på att laget släppte sin skyttekung Mohamed Bangura till AIK under sommaren.

Men när han försvann klev andra fram. De tre första målen mot Kristianstad stod i tur och ordning Simon Thern, Viktor Claesson och Simon Thern igen för.

Två jättetalanger på väg att blomma ut.

I dag är den ene i Helsingborg och har gjort ett par hyllade inhopp.

Den andre leder Superettans skytteliga på sex mål trots att han är mittfältare.

Det är ingen tillfällighet.

IFK Värnamo har alltid satsat hårt på sin ungdomsverksamhet.

I dag är man mer eller mindre självförsörjande med spelare till A-laget. Och de som inte hämtas ur de egna leden värvas från närområdet.

– Vi är en liten förening med små ekonomiska medel. Vi måste jobba på att förädla våra egna ungdomar, säger lagets tränare Glenn Ståhl, som själv är fostrad i klubben.

Att man varit duktiga på det är bara att titta på listan nedan. Men man har blivit ännu tydligare på senare år. Och mannen bakom de framgångarna är just Jonas Thern.

Den forne landslagskaptenen och utlandsproffset har IFK som moderklubb och bor numera strax utanför Värnamo där familjen har ett Bed & Breakfast.

Redan under sina två år som tränare i allsvenska Halmstads BK så propagerade Thern för sin offensiva spelfilosofi med kortpassningar och att våga för att utvecklas.

När Thern lämnade HBK efter 2003 började han hjälpa till i pojklaget hemma i Värnamo där sonen Simon spelade. Till slut blev han tränare för laget och när A-laget, med Simon Thern i, tog steget upp i Superettan i fjol var det med Jonas Thern vid rodret.

Även om han nu är mer rådgivare i stället är det på Therns fotbollsfilosofi som Värnamos ungdomsarbete nu vilar.

– Vi har en väldigt ung trupp så prestationerna varierar, men det handlar om att utbilda spelare. Vi har byggt mycket av vår framgångssaga på att vara ett spelande lag där vi tillåter mycket. Vi vill inte strypa spelarnas kreativitet, säger Glenn Ståhl.

– Ibland går vi på smällar, men det är bara att acceptera. Det viktigaste är att man har glädje och sedan att man utvecklas för att komma iväg till större klubbar. Resultaten kommer i tredje hand, även om vi försöker ha balans i det.

Framtiden ser ljus ut för Värnamo. Klubben har 16 licenserade spelare som är födda 1990 eller senare. Och spelare som Niklas Hult, Simon Thern och Viktor Claesson ser ut att bli 2010-talets svar på forna landslagsspelare som Jonas Thern och Michael Svensson.

– De är bevis på att det vi håller på med är riktigt. De är inga duvungar, de har fått bra skolning och det är en fjäder i hatten för föreningen.