Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemma i det gamla skolhuset

En ständigt pågående renovering löper genom det gamla skolhuset.
Byggnadsvårdsdetaljer och inslag som rost och prismor får gärna styra riktningen.

Annons

I Gammelgårdens gamla skola från 1897 i Stora-Skedvi i Dalarna bor Anna Fernvik och Anders Nyman med dottern Lovisa och huskatterna Nils och Maj-Lis.

Annas mamma och morfar har gått i skola här. Och Anna själv har gått i lekis i huset som var skola fram till slutet av 50-talet.

– En period var huset bygdegård sedan och ett tag rymdes också Stora Skedvi bibliotek här, berättar Anders.

Anna och Anders började sin tid i huset som hyresgäster.

– Vi hyrde det som varit folkskollärarens lägenhet, berättar Anders.

Sedan kom frågan från kommunen och byföreningen om de ville ta över och köpa huset.

– Vi tvekade lite först, säger Anna. Det var så mycket jobb. Vi fick börja med att göra om alla stora saker som värme, tak, vatten, avlopp och el.

Men de hade ju sett husets potential och nappade.

– Mitt stora intresse är byggteknik och gamla hus och det måste ju vara så för att man ska kunna ta sig an ett sådant här stort projekt, säger Anders.

Anders, som är brandman i dag, har ett förflutet som snickare och har gjort det mesta i huset själv. El och vattenarbeten har de tagit hjälp med.

– Och Anna är målaren, säger Anders.

Sedan paret köpte huset för snart femton år sedan har de ständigt renoverat. Väggar har flyttats och planlösningen i huset har ändrats om på många sätt för att anpassas från skolhus till familjbostad. Just nu byter Anders fasad på husets södervägg.

– Inspirationen går ju lite i vågor, säger Anders. Ibland är det jättekul och ibland blir man less. Men då får man ta en paus från det ett tag.

Familjens mest lyckade renoveringsprojekt enas de om är köket. Köket var litet, trångt och omodernt. Med en låg köksbänk från 40-talet.

– En påsk fick jag nog och började kasta ut timmerstockar genom köksfönstret, till grannarnas förvåning, berättar Anders.

Väggen mellan dåvarande köket och pigkammaren slogs ut och det nya köksrummet blev dubbelt så stort. I mitten murades en vedspis in och en stor fläktkåpa monterades över.

– Jag har alltid önskat mig en vedspis, säger Anders. Den här gamla Faluspisen fann vi på annons och hämtade i ett uthus. Den eldar jag i varje morgon hela vinterhalvåret.

Att leta gamla byggnadsvårdsdetaljer och sedan låta dem styra riktningen är ett ledmotiv i parets renoverande.

– Anna hittade den här marmorskivan på en auktion till exempel, visar Anders. Då måttanpassade vi och byggde köksskåpen utefter den sedan i stället för tvärt om.

De gillar den gamla stilen och vill att allt ska gå i den,

– Vi tittar på gamla bilder och återskapar, berättar Anna. Vi återanvänder gärna gammalt material. När en del på huset revs som inrymde scen och dansbana tidigare tog vi tillvara all gammal handsmidd spik, rätade ut den och använde när vi spikade upp innertak sedan.

– Och det gamla parkettgolvet bröt vi upp bit för bit, slipade och la in här i köket. Oftast är det gamla materialet mycket bättre än nytt. Det tar mer tid att renovera så men har man det här intresset så går det ju bra, säger Anders.

I en av skolhusets två gamla skolsalar får Annas inredningsintresse extra mycket utrymme. Där driver hon sin butik med försäljning av gamla och nya inredningsdetaljer och sina egentillverkade dalahästar dekorerade med bockad ståltråd.

– Jag tycker att det känns bra att ha ta till vara tänket i butiken också. Vi lever ju i en slit och släng värld, säger Anna. Fixar man till gammalt blir det både bättre och roligare.

Men hon plockar gärna in lite nytt i inredningen också.

– Bara gammalt blir ju lite pensionärsvarning, brukar jag skoja, säger Anna.

Att Anna, som till yrket är ambulanssjukvårdare, har blick för detaljer syns tydligt både i butiken och i husets inredning. På en hylla i köket har hon samlat vackra gamla plåtburkar till ett dekorativt blickfång. På köksbordet fungerar en rostig hink som vas.

– Anna är en sådan där som hittar en gammal rostig tunna ute och släpar hem den, säger Anders.

– Jag har en förkärlek till rost, säger Anna.

Något hon gärna kombinerar med prismor.

– Jag älskar kristallkronor och hur ljuset bryter genom deras prismor, säger Anna.

På utsidan har huset fått ett rejält lyft då paret valt att ta bort en inbyggd entré och renovera tillbaka till husets ursprungliga utseende med en lång öppen veranda vid entrén i stället.

Men husets största förvandling har skett på övervåningen. Där fanns från början bara en kammare, resten var kallvind. Anders byggde ut två takkupor med fullhöga fönster så att familjen skulle kunna få sovrum, vardagsrum och toalett på ovanvåningen.

I Annas och Anders sovrum finns en vacker kakelugn och gråvita rutor är målade på trägolvet.

– Och jag gjorde det faktiskt före Ernst, skojar Anna.

På nedervåningen finns förutom det stora köket, en vacker sal där pelargonerna trivs, ett musikrum där Anders musikintresse och alla instrument får plats. Samt yngsta, och enda hemmavarande barnet, Lovisas rum som andas studio, inredd i rå industristil med gamla plåtskåp och en imponerande klunga 50-tals lampor i taket.

– Storasyster Agnes har hjälpt henne att inreda innan hon flyttade, berättar Anna. Hon har verkligen ärvt inredningsintresset och läser till arkitekt på KTH i Stockholm nu.